• Prindi

Pardiboilerite söötmine

Pardibroilerite söötmisel tuleb sööda toorproteiin- ja metaboliseeruva energia sisalduse kõrval jälgida ka toorproteiini ja metaboliseeruva energia suhet, sest sellest sõltub nii kaaluiive kui ka lihakvaliteet.

Segajõusööda metaboliseeruva energia sisaldust võib vajaduse korral suurendada loomse söödarasva lismisega. Valgupuudust aitavad katta loomse päritoluga valgusöödad (kala-, liha-kondijahu), samuti pärm. Pärmi ei soovitata ratsiooni võtta üle 5%. Segajõusöötade retsepti koostamisel võetakse tavaliselt aluseks järgmised vahekorrad: 1..20. päevaste parditibude segajõusööt peab sisaldama 70...75% teravilja, 7...10% srotte ja õlikooke, 7...9% loomse päritoluga valgusöötasid, 2..4% söödapärmi, 2...4% rohujahu ja 2...3% mineraalsöötasid. Teisel kasvuperioodil peab teravilja olema söödasegus 75...85%, srotte ja õlikooke 3...5%, loomseid söötasid 5...7%.

Parditibusid söödetaksee esimest korda siis, kui koorumisest on möödunud 18..24 tundi. Kuni 6. elupäevani sobivad neile kõige paremini purustatud graanulid. 7...21 elupäevani söödetavate graanulite läbimõõt peaks olema 2..3 mm, pikkus 4 mm, 22. Elupäevast kuni kasvuperioodi lõpuni vastavalt 5..6 mm ja 8...10 mm.

Parditibudel peab olema kogu aeg kättesaadaval kruus. 100 tibu kohta kulub seda nädalas 1 kg. Ühekordse kruusakoguse kasutab parditibu lihasmaos 7..10 päevaga. Kruusa puudumine vähendab söödaväärindust 25...30%. Kruusaterakeste suurus pab olema I kasvujärgus 1...3 mm, II kasvujärgus 4...5 mm. Suvel antakse haljassööta.

Jaanus Hämmal,
EMÜ veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut