• Prindi

Loomsed söödad

Sigade ratsioonides on loomsed söödad proteiini, asendamatute aminohapete, vitamiinide ja mineraalelementide allikaks. Tänapäeval piirab loomsete söötade laialdast kasutamist nende kõrge hind.

Täispiim (lehmapiim) sobib põrsastele nende esimeseks lisasöödaks hästi, eriti kui emise piimaand on madal.

Täispiimaasendaja on proteiini- ja energiarikas sööt, seda valmistatakse lõssipulbrist, millele lisatakse hüdrogeenitud taimeõli või tehnilist rasva, fosfaate, A- ja D-vitamiini ning biomütsiini.

Lõss ja lõssipulber on väärtuslikud põrsasöödad, sest nendes on palju valku (kuivaines kuni 40%) ja lüsiini (valgust 8%). Valtskuivatites kõrgel temperatuuril valmistatud lõssipulbris tekib lüsiini ja suhkru lõhustumatu kompleks, mistõttu sööda toiteväärtus väheneb. Lõss ja lõssipulber on heaks söödaks nii põrsastele kui ka imetavatele emistele.

Vadak on kuivainevaene (5-6% kuivainet) suhkrurikas loomne sööt. Valku on vadakus vähe - 0,5%, vähe on ka Ca ja P. Vadak on energiavaene sööt, ühes kilogrammis vadakus on 0,6-0,7 MJ energiat. Suure laktoosisisalduse tõttu võib vadak põhjustada sigadel kõhulahtisust, kui seda antakse palju. Põrsad on vadaku suhtes tundlikumad kui kesikud ja nuumikud.

Vadakupulber saadakse vadaku kuivatamisel, see sisaldab 75% piimasuhkrut. Vadakupulbrit võib sigade söödasegudesse võtta kuni 10%. Suuremad kogused põhjustavad sigadel kõhulahtisust.

Kala ja kalajäätmed on proteiini-, kriitiliste aminohapete ja B-rühma vitamiinide rikas sööt. Värskes segakalas on umbes 20% kuivainet ja 14% proteiini. Kalajäätmete toiteväärtus on lähedane kalale, kuid nad on mineraalainerikkamad. Kala ja kalajäätmeid võib sööta sugu- ja kasvavatele sigadele 300-500 g päevas.

Kalajahu on hea proteiinsööt (50-60% proteiini), ta sisaldab palju lüsiini (30-40 g/kg) ja S-aminohappeid (ligikaudu kaks korda rohkem kui lõssipulber, 20 g/kg). Kalajahu on kaltsiumi- ja fosforirikas.

Kalasöödad on rasvarikkad ja nende omadused kanduvad keharasvale üle. Palju kalasööta tarbinud sigade pekil on kalamaitse ja -lõhn. Selle vältimiseks ei tohi kalasööta anda viimasel nuumakuul.