• Prindi

Saagikus ja kvaliteet

Mustikasaak võib olla keskmiselt 5 t/ha. Mustikad peavad vastama üldisele turustamisstandardile, mille järgi peavad marjad olema,  terved, puhtad, pinnaniiskuseta, võõra lõhna ja maitseta. Küpsuse miinimumnõuete järgi peavad marjad olema piisavalt arenenud, kuid mitte ülearenenud, ning piisavalt küpsed, kuid mitte üleküpsenud. Marjad peavad olema niisuguses valmimis- ja küpsusastmes, et nende küpsemine võib jätkuda rahuldava küpsusastmeni. Siinkohal tuleb arvestada, et mustikad korjatakse täisküpsuses, sest järelvalmimist ei toimu. Sagedamini esinevaks kvaliteedi probleemiks ongi marjade õige küpsusaste. Küpsust saab hinnata marja värvuse järgi – marjad peavad olema üleni ühtlaselt värvunud. Kvaliteetsed ei ole mustikad, mille viljavarre kinnituskoha ümbrus on roosa või isegi valkjas. Pärast sügavkülmutamist omandavad sellised viljad üleni roosaka varjundi. Kuna mustikate värvuse määrab vahakirme, siis marjade edasisel käitlemisel tuleb vältida vahakirme mahakulumist. Vahakirmeta marjad ei ole kaubandusliku väljanägemisega ja säilivad halvasti. Vahakirme paremaks säilitamiseks tuleb marju võimalikult vähe liigutada.

Saak on soovitatav korjata vara hommikul, kui on veel jahedam, sest siis säilivad marjad paremini ja on ka raskemad. Kui saagikoristus toimub väga palava ilmaga, siis kuumenevad marjad liigselt, muutuvad pehmeks ning on kergesti vigastatavad. Korjatud marjad peavad olema kuivad, et vältida vahakirme kadumist viljadelt ja seeläbi kiiremat riknemist.

Kuna tegemist on suurte atraktiivsete marjadega, müüakse neid värske marjana väikestes karpides. Saagi avaturul või talust müümisel võib korjamisel kasutada odavamaid kaaneta pappkarpe. Poodides realiseerimisel kaetakse karbid spetsiaalse kilega või paremal juhul kasutatakse on augustatud kaanega plastmassist karpe.

Autor: Kadri Karp (september 2014)