• Prindi

Koristamine ja säilitamine

Kõige enam tööjõudu nõuab saagi korjamine. Viljad on ka valminult väga tugevalt oksale kinnitunud, mis raskendab käsitsi korjamist. Korjamata viljad ei varise ka talvel. Korjamise aeg on alates augusti lõpust kuni külmadeni, sõltuvalt sordist. Saagi võib koristada käsitsi ja üks korjaja korjab päevas  10...15 kg. Korjamine on lihtsam eelnevalt lõigatud okstelt. Suuremas istandikus ei ole käsitsi korjamine soovitatav. Oluliselt suureneb toodangu omahind ja probleeme tekitab ka saagi kvaliteet. Käsitsi korjamisel vigastatakse küpseid vilju ja see kiirendab saagi riknemist. Korjamisel on katsetaud  mitmeid erinevaid võimalusi, näiteks mahla pressimist okste küljes olevatest marjadest spetsiaalse seadeldisega. Sorte, mille viljad ei ole nii tugevalt kinnitunud ja on pikema viljavarrega, saab korjata ka raputamisega. Käesoleval ajal korjatakse külmutusmeetodil. Oksad pannakse koos saagiga 4…12 tunniks sügavkülma ja seejärel on viljad kergelt eraldatavad. Okste lõikamise tõttu toimub korjamine üle aasta.

Astelpaju viljad on väikesed ja tihedalt ümber oksa, mis raskendab käsitsi korjamist

Autor: Kadri Karp (oktoober 2014)