• Prindi

Koristamine ja säilitamine

Viljade kvaliteet ja säilivus sõltuvad koristusajast ja seetõttu on vajalik korjata vastavale sordile õigel ajal, mis nõuab aga palju tööjõudu suhteliselt lühikesel aja. Liiga vara korjatud õunad ei saavuta sordiomaseid maitseomadusi ja liiga hilja korjatud õunad ei säili. Samas arvestataksegi korjetöid planeerides õunte säilivusvajadusega. Näiteks kui õunad planeeritakse müüa jõulude ajal, võib koristada nädal hiljem. Veel hiljem korjatud talisordid võivad soodsa sügise korral söömisküpseks saada ka aias. Suvisordid korjatakse söömisküpselt ja realiseeritakse kohe. Sügis- ja talisordid aga koristusküpselt. Koristusaeg sõltub antud aasta tingimustest ja jälgitakse, et õuntel on sordile omane kuju ja suurus, õuna koore põhivärvus on muutunud heledamaks ja vili eraldub puust kergelt. Täpsemaks korjeaja määramiseks tehakse joodi-test.

Saak korjatakse võimalikult kuiva ilmaga. Korjamisel on oluline vältida õunte vigastamist ja muljumist. Selleks kasutatakse spetsiaalseid korjekotte ja soovitatav on kasutada sõrmkindaid.

Õunu säilitatakse spetsiaalsetes õunahoidlates, kus vajalik keskkond saavutatakse külmutusseadmetega. Õunte säilitustemperatuur sõltub sordist ja on vahemikus 0…4°C. Erinevaid sorte on hea hoida erinevates kambrites, või siis paigutada pikema säilivusega sordid hoiuruumi tagumisse ossa. Säilitamisel kontrollitakse õunu kaks korda kuus. Levinud on erinevad seenhaigused nagu lao-, ruuge ja puuviljamädanik.

Õunte säilitamine puust konteinerites Sordi 'Talvenauding' pruunistamine säilitamisel

Autor: Kadri Karp (oktoober 2014)