Köögiviljandusel on mitu erinevat mõistet ja tähtsust. Seega võime vaadata köögiviljandust, kui teadust, mis uurib köögiviljakultuuride bioloogiat ja kasvatamise agrotehnoloogiat. Kui majandusharu, mis tegeleb köögiviljade tootmisega. Kui eraldiseisev haru, mis tegeleb köögivilja seemnete kasvatamisega. Vaadates köögiviljandust, kui taimekasvatuse ühte haru, saame jagada selle laiaspildis kaheks – avamaaköögiviljanduseks ja katmikköögiviljanduseks.

Köögiviljade liigitamine

Köögivilju saab liigitada eluea pikkuse järgi:

  • Üheaastasteks (nt lillkapsas, kurk, spinat, redis jt)
  • Kaheaastasteks (nt peakapsas, kaalikas, porgand jt)
  • Mitmeaastasteks (nt rabarber, murulauk, piparmünt jt)

    Allikas: Katrin Uurman slaidesitlus köögiviljandus – üheaastased köögiviljad

Allikas: Katrin Uurman slaidesitlus köögiviljandus – kaheaastased köögiviljad

 

 

 

 

 

 

Köögiviljad saab liigitada kasvukoha järgi kaheks (botaaniline iseloomustus):

  • Avamaaköögiviljandus – tegeleb köögiviljataimede ja -seemnete kasvatamisega looduslikus kliimas (aias, põllul).
  • Katmikköögiviljandus – hõlmab peamiselt varajase köögivilja toot­mist ning avamaa jaoks istikute kasvatamist kat­mikalal (kasvutarimeis).

Köögivilja taimed saab jagada kaheks ka temperatuuritaluvuse alusel – külmakindlad ja soojanõudlikud.

Külmakindlad taimed pärinevad mõõduka kliimaga aladelt. Nendeks taimedeks on näiteks porgand, till, salat, hernes jt. Nende taimede semned idanevad alla 10C korral ning optimaalne temperatuur on vahemikus 18C…25C. Mitmeaastased külmakindlad taimed elavad lumikatte all üle pakase ning hakkavad kevadel varakult kasvama. Maapealsed osad taluvad kevadel tugevaid öökülmi. Külmakindlad taimed taluvad lühiajalisi öökülmi nii tõusmete, istiku kui ka koristusküpsuse faasis.

Soojanõudlikud taimed pärinevad pigem troopilistelt aladelt. Nendeks taimedeks on näiteks kurk, kõrvits, tomat, paprika jt. Nende taimede seemned idanevad temperatuuril 10…15C ning optimaalne temperatuur on vahemikus 25…30C. Sooja nõudlikud taimed ei talu temperatuuride langust alla 0 kraadi C. Mõned liigid võivad isegi hävineda temperatuuril alla +3C.

Allikas: Maablogi

Kõige levinum on köögiviljade liigitamine toiduks tarvitatavate osade järgi:

  • Leht- ja varsköögiviljad (peakapsas, salatsibul, murulauk, spargel jt)
  • Juurviljad (porgand, kaalikas, redis, pastinaak jt)
  • Viliköögivili (kurk, kõrvits, melon, tomat jt)
  • Sibulad (harilik sibul, küüslauk)
  • Mugulviljad (kartul, topinambur ehk maapirn)
  • Maitsetaimed (aedtill, basiilik, salvei, piparmünt jt)
  • Seened (aedšampinjon, austerservik)

 


Köögivilja teemadel: