Avaldatud: 9. oktoober 2012Kategooriad: Uudised

Rakvere piimaühistu korraldas oma liikmetele koostöös Alltech Eesti OÜga koolitusreisi Iirimaale, tutvumaks sealse põllumajanduse olukorra ja piimatootmissektoriga. Viiepäevasel õppereisil Iirimaale osales 19 Rakvere piimaühistu liiget. Reisi ühe peasündmusena oli plaanitud külastada Emerald Expot, mis on üks populaarsemaid piimakarjakasvatuse üritusi kogu Euroopas.

Viiepäevase Iirimaa reisi alguses külastati Alltechi Euroopa bioteaduste keskust, kus saadi ülevaade Iirimaa põllumajandussektorist ning tutvuti sellega, millega tegeleb Alltech, millistest väärtustest oma tegevuses lähtutakse ja millised on peamised arengusuunad lähimal kümnendil loomade söötmises ja nende tervishoius.

Alltech asutati 1980. aastal ja on praeguseks enam kui 1800 töötajaga esindatud 113 riigis. 30 aasta jooksul on Alltech loonud laia teadusuuringute võrgustiku, omades ise kolme biotehnoloogia uurimiskeskust (Ameerikas, Tais ja Iiirimaal). Tehakse koostööd enam kui 80 ülikooliga, kaasa arvatud Eesti maaülikooliga. Alltechi esindus Eestis on olnud põllumajandustootjate koostööpartner üksteist aastat.

Koolitusreisi päevadesse mahtus hulk piimafarmide külastusi, mille jooksul meie lahked võõrustajad, parimad Iirimaa piimatootjatest farmerid, tutvustasid oma farmikomplekse ja rääkisid, kuidas toodetakse piima Iirimaal. Enamik Iirimaa piimatootmisest on rohusöödapõhine, mis tähendab, et loomadele antav lisasöödakogus on minimaalne. Kuid selle juures suudetakse parimates karjades keskmiseks aastaseks piimatoodanguks lehma kohta saada ikkagi 7000–8000 kg. Lehmi karjatatakse keskmiselt kaheksa kuud aastas karjamaal ning nelja kuu pikkusel talveperioodil peetakse loomi farmihoonetes.

Kui Eestis on uuemates vabapidamisega lautades vaja silo varuda vähemalt kaheteistkümneks kuuks, siis Iirimaa piimafarmeritel umbes neljaks kuuks, kusjuures tavaliselt on seal võimalik rohumaadelt saada neli–viis niidet aastas. Monamore’i farmi omanik Tom Kelly, kes kasvatab oma farmis 1000pealist karja, suudab varuda neile vajaliku sööda 300 ha rohumaalt ning eelmisel aastal jäi tal müügiks isegi 6000 tonni silo üle. Ülejäänud 100 ha haritavast maast on teravilja all.

Iirimaa piimafarmidele oli iseloomulik, et enamasti oli neil ainult umbes 100 ha põllumaad ja ülejäänud põllumaa renditakse maaomanikelt. Kuna Iirimaal maksab hektar põllumaad keskmiselt 25 000 eurot, siis on see mõistetav. Oluliseks sissetulekuallikaks on piimafarmides tõuloomade müük siseturul ja ka ekspordiks.

Aretuses on Tom Kelly sõnul tähtsamaks näitajaks loomade pikaealisus karjas ja rasva/valgu toodang (selles farmis on keskmine laktatsioonide arv 4,4).

Iirimaa põllumajandusreisil oli olulisim ettevõtmine Emerald Expo konverentsi ja näituse külastus. Emerald Expo on tuntud üle Euroopa oma tõumullikate näituse ja oksjoni poolest. Seekord oli külastajaid 18 riigist, kõige kaugemalt tulijad olid Austraalia farmerid. Hommikupoolik oli sisustatud Alltechi korraldatud piimanduskonverentsiga, kus piimatootjatele esinesid nii Iirimaa põllumajandusminister kui ka mitu huvitavat lektorit, üks neist oli näiteks pärit Hiinast. Viimane tutvustas sealse piimatootmise kiiret arengut. Konverentsi käigus sai meile selgeks, et maailmaturul läbilöömiseks ja konkurentsis püsimiseks tuleb olla valmis uuendusteks ning kasutada ära teaduse pakutav.

Näitusel oli väljas üle 200 tõulooma. Õhtusel pidulikul ja suure tseremoniaalsusega peetud oksjonil läksid müügiks väga “elitaarsed” tõumullikad, kellest kõige kallim oli hinnatud 24 000 eurole. Lisaks loomadele müüdi oksjonil edukalt ka embrüoid, mille keskmiseks hinnaks kujunes 400 eurot.

Osales hulgaliselt kohalikke piimafarmereid, kes otsisid oma karja täienduseks kõrge tõuaretusliku väärtusega tõumullikaid, pidades seda tasuvaks ja vajalikuks investeeringuks. Osavõtjaid oli ka väljastpoolt Iirimaad ning loomade kohaletoimetamine polnud mingi probleem. Võime saladuskatet kergitada ja tõdeda, et paraku ühtegi looma seekord veel Eesti poole teel ei ole, kuigi sõlmiti mitu kontakti edaspidiseks koostööks ja ärisuheteks.

Esialgu viiepäevasena kavandatud koolitusreis sai ootamatult ühe päeva võrra pikendust, kui lennuk koos 19 Lääne-Virumaa põllumehega jõudis Dublinist Kopenhaagenisse määratust hiljem, mistõttu jäime maha lennukilt, mis oleks toonud meid Tallinna. Ööseks majutati meid lennujaama lähedasse hotelli ning õhtu veetsime mööda Kopenhaagenit jalutades.

Teekond kodumaale algas järgmise päeva hommikul kell 6 ning tagasi kodulinnas olime ööpäev hiljem, istudes ümber Stockholmis ja Helsingis ning maandudes viimaks õnnelikult Tallinna lennujaamas. Õppereis Iirimaale oli meeldejääv, silmaringi avardav ning pani mõtlema, kuidas tulla toime homses maailmas ja konkureerida selliste suurte piimatootmisriikidega nagu Iirimaa, millel on Eesti ees unikaalsed klimaatilised eelised.

Priit Putko, Rakvere piimaühistu tegevjuht
Virumaa Teataja (09.10.2012)

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/