5 12, 2022

Magusaine stevioolglükosiidid (E960a-960d) ehk tavakeeles steevia

2022-12-08T14:43:48+02:005. detsember 2022|Kategooriad: Toiduainete tootmine, Uudised|Sildid: , |

Stevioolglükosiidid on pealtnäha looduslikud magusained, kuid nende tarbimisega ei tasu liialdada. Mida täpsemalt stevioolglükosiidid endas kujutavad, kuidas neid toodetakse ja mida nende tarbimisel teada tasub. Esimesena andis Euroopa Komisjon 2011. aastal toidu lisaainena kasutamise loa stevioolglükosiididele, mida toodetakse Paraguai suhkrulehe lehtede veega ekstraheerimise teel (E-number E 960a [2]).

29 11, 2022

Teraviljasaagi nähtamatud vaenlased

2022-12-07T10:02:29+02:0029. november 2022|Kategooriad: Taimekasvatus, Uudised|Sildid: , , |

Teravilja kvaliteedi üks mõõdik on selle mikrobioloogiline ja toksikoloogiline puhtus ehk toiduohutus. See tähendab, et nii inimestele kui loomadele kasvatatud teravili peab olema tervisele ohutu tarbida. Teraviljade teri katavad silmale nähtamatud mikroorganismid. Üks selline mikroorganismide rühm on hallitusseened, kelle aktiivne elutegevus põhjustab vilja riknemise ja mükotoksiinidega mürgiseks muutumise.

28 11, 2022

Teraviljaühistu eduni viib pikk tee

2022-11-24T13:19:44+02:0028. november 2022|Kategooriad: Taimekasvatus, Ühistegevus, Uudised|Sildid: , , , , |

Pika ajalooga organisatsioonide elutee on enamasti käänuline. Siinkohal pole erandiks ka Põllumeeste ühistu KEVILI, mille minevikku, olevikku ja tulevikku valgustab siinses taskuhäälingus ühistu nõukogu liige Jaak Läänemets. Teda võõrustab Eesti Maaülikooli professor Rando Värnik.

25 11, 2022

Kitsekasvatus: Andri-Peedo talu peremehe Kermo Rannamäe kogemuslugu

2022-11-27T13:20:46+02:0025. november 2022|Kategooriad: Loomakasvatus, Toiduainete tootmine, Uudised|Sildid: , , , , |

Andri-Peedo talus kasvavad ja elu nautivad kitsed annavad mahedamaitselist kitsepiima. Ka kitselihaga katsetajaid on üha rohkem ja tooraine pakub kokkadele huvi.

24 11, 2022

“Osoon”: loomakasvatuse sojasõltuvuse võivad murda tavalised põllutaimed

2022-11-18T11:32:13+02:0024. november 2022|Kategooriad: Keskkond, Loomakasvatus, Taimekasvatus, Uudised|Sildid: , , , |

Sigu söödetakse imporditud sojaga, millel on tohutu keskkonnajalajälg. Nüüd aga üritatakse sojale kohalikku asendust leida.

23 11, 2022

MES tunnustas maamajandusvaldkonna tublisid tegijaid

2022-11-28T10:17:57+02:0023. november 2022|Kategooriad: Maaettevõtlus, Uudised|Sildid: , , , |

Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) andis 18. novembril Laitse Graniitvillas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja Lõikuspeol üle 2022. aasta aunimetused parimatele maamajandusvaldkonna tegijatele. Parima taimekasvataja aunimetuse pälvis Saaremaa põllumees Kaido Kirst, parima maamajanduseriala õppejõu aunimetuse professor Rando Värnik Eesti Maaülikoolist ning parima maamajanduseriala õpilase aunimetuse Siim Arusalu Järvamaa Kutsehariduskeskusest.

22 11, 2022

Kartulikasvatus: Leesi Mahe peremehe Alo Abiline kogemuslugu

2022-11-23T09:19:38+02:0022. november 2022|Kategooriad: Aiandus, Taimekasvatus, Uudised|Sildid: , , , , |

Leese talus Võrumaal kasvavad kartulid. Kartulisortide valikul on hea põhimõte - toodang peab endale maitsema ja meeldima.

18 11, 2022

Suitsutatud või suitsumaitseline toit – mida valida?

2022-11-18T10:05:03+02:0018. november 2022|Kategooriad: Toiduainete tootmine, Uudised|Sildid: , , |

Suitsutamine on levinud toiduvalmistamisviis, mis annab toidule suitsuse maitse. Sarnase maitse saamiseks on võimalik kasutada ka suitsutuspreparaate. Mis on kahe meetodi vahe ja mida peaks teadma, et olla teadlikum tarbija?

Go to Top