Avaldatud: 13. veebruar 2013Kategooriad: Uudised

Eile toimus Eesti maaülikoolis Maaelufoorum 2013, kus arutleti Eesti maapiirkondade arengu ja maaelupoliitika üle aastateks 2014–2020.

Avaettekande tegi põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder teemal “Visioon Eesti maaelu arengust 2014–2020”. Prioriteetidest rõhutas minister senisest enam keskendumist investeeringumeetmetele. “Me soovime uues maaelu arengukavas rakendada eelkõige aktiivseid, arengule suunatud meetmeid. Parim roheline põllumajanduspoliitika, mida Eesti täna teha saab, on investeeringud kaasaegsetesse ja keskkonnasõbralikesse tehnoloogiatesse ja hoonetesse,” kõneles minister Helir-Valdor Seeder.

Ministri sõnul on suure tähelepanu all ka võrdse ligipääsu tagamine kogu sektorile. “Praegu on mõnel valdkonnal olnud väiksem ligipääs toetustele – uue maaelu arengukavaga tahame sektorile anda võimaluse mitmekesisemaks arenguks. Mida mitmekülgsem on majandusharu, seda jätkusuutlikum ta on.”

Lisaks rõhutas minister majandusliku ühistegevuse ning lühikeste tarneahelate toetamist, millega jääb rohkem lisandväärtust meie oma põllumeestele. Ja seda mitte ainult turustamisel, vaid ka ühisel investeerimisel ja töötlemisel.

Uue lahendusena kavandatakse järgmise perioodi maaelu arengukavasse ka finantsinstrumendi ehk nn laenufondi loomist, kus senise tagastamatu toetuse asemel võimaldaks seesugune finantsinstrument anda hoogu suuremale arvule projektidele. MES-i juhatuse liige Madis Reinup rääkiski finantsinstrumentide rollist maaelupoliitikas.

Kolmel paneeldiskussioonil vaeti teemasid “Kuidas kasvatada uuel perioodil tootjate teadmisi?”, väiketootjate ühistegevust teemal “Üheskoos tootjalt otse tarbijatele” ja “Kohalikud lahendused toidutootmise kitsaskohtadele”.

Vilma Rauniste, Meie Maa (13.02.2013)
 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/