Miks kodus tapetud lihaveise liha müüa ei tohi?

Miks kodus tapetud lihaveise liha müüa ei tohi?

Aive Mõttus
Maaleht, 29.10.2013

Lugeja küsib: Olen Saksamaal seisnud metsakarjamaa veerel, kus kasvatati heck-veiseid. Neid olid küll harjutatud peremehe juurde tulema, aga endaga toimetada nad ei lasknud, märgistamise jaoks tuli loomad uinutipüssiga uimastada. Küsisin, kas nii käib ka tapale viimine, mispeale sain vastuse, et tapaleviimist pole, ta laseb need loomad ise maha ja müüb hiljem liha otse tarbijale ning tal on selleks täiesti seaduslik õigus.

Ainsaks tingimuseks on nii jahirentniku kui veterinaari teavitamine ööpäev varem.

Jahimeest tuleb teavitada selleks, et oleks teada, kes ja miks metsas paugutab, veterinaari aga võimaldamaks kontrolli. Seejuures ei ole enam taluniku asi oodata kusagilt luba. Kui veterinaar ööpäeva jooksul ei regageeri, loetakse, et tegemist on vaikimisi antud loaga.

Miks Eestis sellisel kombel tapetud lihaveiste liha otse lõpptarbijale või kohalikes müüa ei tohi? Oleks ju loomad stressivabad ja liha maitsev."

Põllumajandusministeeriumi vastuse edastas pressiesindaja Karin Volmer:

Kodus loomade tapmisel ja kohalikes kauplustes liha müümisel tuleb juhinduda Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrustes 825/2004 ja 853/2004. Neid nõudeid ei kohaldata isiklikus majapidamises ja isiklikuks tarbeks ettenähtud esmatoodete ja toidu suhtes. Liha aga ei ole esmatoode, kuna see saadakse pärast looma tapmist.

Loe edasi täispikka artiklit Maalehest.

 

2013-10-30T10:00:00+00:00 Kolmapäev, 30. oktoober, 2013|Uudised|