Loading Sündmused

« Kõik Sündmused

Roheoskused köögivilja hoolduses

26. juuni 09:30 - 16:30

Tasuta

Koht: Räpina Aianduskool, Aianduse 6, Räpina
Aeg: 26.06. – 04.07. 2025
Maht: 1,3 EKAP / 48 ak h (40 kontakttundi)
Hind: Osalejale tasuta, rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest “Roheoskused ettevõtete rohepöörde toetamiseks” meetme raames haridus- ja teadusministri 23.01.2025 käskkirja nr 1.1-2/25/10 alusel.
Koolitajad:
 Anu Käär,  Räpina Aianduskooli kutseõpetaja  (köögiviljakasvataja meisteraednik tase 5);
Tairi Kruusma,  Räpina Aianduskooli kutseõpetaja;
Marge Starast, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja;
Tarmo Loid, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja.
Koolitusjuht: Aliis Soitu, 53461209, aliis.soitu@aianduskool.ee

Sihtrühm

Aiandusettevõtete töötajad ja juhid; Põllumajandustootjad; Keskkonnasäästlikule tootmisele suunatud väiketootjad.
Koolituse alustamise tingimus: arvutioskus algtasemel.

Õpiväljundid

Kursuse läbinu:

  • Rakendab keskkonnasäästlikke ja mahepõllumajanduse põhimõtteid katmikalal hariliku tomati, paprika ja kurgi kasvatamisel, võttes arvesse taimede hooldusvajadusi.
  • Oskab hooldada maitsetaimi hüdropoonilistes süsteemides vertikaalriiulitel, kasutades keskkonnasäästlikke võtteid ja biotõrje meetodeid.
  • Kasutab sobivaid loodussõbralikke taimejäätmete käitlemise ja kompostimise meetodeid, vähendades jäätmete keskkonnamõju.
  • Viib läbi juur-, leht- ja viliköögiviljade hooldustööd avamaal, järgides keskkonnasäästlikke kastmis- ja väetamistehnikaid.
  • Kogub kokku ja monteerib vett säästva kastmissüsteemi, osates selgitada selle tööpõhimõtteid.
  • Koostab ajaliselt realistliku ja praktilise plaani ühe köögiviljakultuuri kasvatamiseks mahepõllu-majanduse põhimõtete järgi, alates istutamisest kuni saagi koristamiseni.

Õppe sisu

A: Teoreetiline e. auditoorne  õpe (kokku 20 h)

  1. Katmikalal kasvatatavate köögiviljataimede hooldustööd mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi. (8 h)
  • Hariliku tomati ja paprika kasvatamine
  • Hariliku kurgi kasvatamine
  • Maitsetaimede kasvatamine hüdropooniliselt vertikaalriiulitel
  • Taimejäätmete loodussõbralik käitlemine – kompostimine.
  • Biotõrje katmikalal.
  1. Avamaal kasvatatavate köögiviljade hooldustööd mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi. (12h)
  • Eriliiki juur-, vars-, lehtköögiviljade hooldus.
  • Eriliiki viliköögiviljade hooldus.
  • Loodussõbralik väetamine ja maheväetised.
  • Keskkonnasõbralik vett säästev kastmine.

B: Praktiline õpe (kokku 20h)

  • Katmikköögivilja keskkonnasõbralikud hooldustööd (kujundamine, väetamine); (4h)
  • avamaaköögivilja keskkonnasõbralikud hooldustööd (väetamine, kastmine); (4h),
  • maitsetaimede hooldamine ja saagikoristus hüdropooniliselt riiulilt; (2h)
  • näidiskastmissüsteemi kokkupanek; (2h)
  • katmikaianduse väikeettevõtete külastamine. (8h)

C: Iseseisev töö

Koostada ühe köögiviljakultuuri kasvatamine mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi, ajaline plaan (kasvukohale istutamisest kuni saagi saamiseni). (8h)

Lisateave

Koolitustasus ei sisaldu majutus ega toitlustus. Koolituskohas on õppepäevadel võimalus lisatasu eest einestada (kohv, lõunasöök).

https://koolitus.aianduskool.ee/event/roheoskuste-rakendamine-koogivilja-hooldustoodel-katmikalal-ja-avamaal/