Roheoskused köögivilja hoolduses
26. juuni 09:30 - 16:30
TasutaKoht: Räpina Aianduskool, Aianduse 6, Räpina
Aeg: 26.06. – 04.07. 2025
Maht: 1,3 EKAP / 48 ak h (40 kontakttundi)
Hind: Osalejale tasuta, rahastatakse Euroopa Liidu taasterahastu NextGenerationEU vahenditest “Roheoskused ettevõtete rohepöörde toetamiseks” meetme raames haridus- ja teadusministri 23.01.2025 käskkirja nr 1.1-2/25/10 alusel.
Koolitajad: Anu Käär, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja (köögiviljakasvataja meisteraednik tase 5);
Tairi Kruusma, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja;
Marge Starast, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja;
Tarmo Loid, Räpina Aianduskooli kutseõpetaja.
Koolitusjuht: Aliis Soitu, 53461209, aliis.soitu@aianduskool.ee
Sihtrühm
Aiandusettevõtete töötajad ja juhid; Põllumajandustootjad; Keskkonnasäästlikule tootmisele suunatud väiketootjad.
Koolituse alustamise tingimus: arvutioskus algtasemel.
Õpiväljundid
Kursuse läbinu:
- Rakendab keskkonnasäästlikke ja mahepõllumajanduse põhimõtteid katmikalal hariliku tomati, paprika ja kurgi kasvatamisel, võttes arvesse taimede hooldusvajadusi.
- Oskab hooldada maitsetaimi hüdropoonilistes süsteemides vertikaalriiulitel, kasutades keskkonnasäästlikke võtteid ja biotõrje meetodeid.
- Kasutab sobivaid loodussõbralikke taimejäätmete käitlemise ja kompostimise meetodeid, vähendades jäätmete keskkonnamõju.
- Viib läbi juur-, leht- ja viliköögiviljade hooldustööd avamaal, järgides keskkonnasäästlikke kastmis- ja väetamistehnikaid.
- Kogub kokku ja monteerib vett säästva kastmissüsteemi, osates selgitada selle tööpõhimõtteid.
- Koostab ajaliselt realistliku ja praktilise plaani ühe köögiviljakultuuri kasvatamiseks mahepõllu-majanduse põhimõtete järgi, alates istutamisest kuni saagi koristamiseni.
Õppe sisu
A: Teoreetiline e. auditoorne õpe (kokku 20 h)
- Katmikalal kasvatatavate köögiviljataimede hooldustööd mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi. (8 h)
- Hariliku tomati ja paprika kasvatamine
- Hariliku kurgi kasvatamine
- Maitsetaimede kasvatamine hüdropooniliselt vertikaalriiulitel
- Taimejäätmete loodussõbralik käitlemine – kompostimine.
- Biotõrje katmikalal.
- Avamaal kasvatatavate köögiviljade hooldustööd mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi. (12h)
- Eriliiki juur-, vars-, lehtköögiviljade hooldus.
- Eriliiki viliköögiviljade hooldus.
- Loodussõbralik väetamine ja maheväetised.
- Keskkonnasõbralik vett säästev kastmine.
B: Praktiline õpe (kokku 20h)
- Katmikköögivilja keskkonnasõbralikud hooldustööd (kujundamine, väetamine); (4h)
- avamaaköögivilja keskkonnasõbralikud hooldustööd (väetamine, kastmine); (4h),
- maitsetaimede hooldamine ja saagikoristus hüdropooniliselt riiulilt; (2h)
- näidiskastmissüsteemi kokkupanek; (2h)
- katmikaianduse väikeettevõtete külastamine. (8h)
C: Iseseisev töö
Koostada ühe köögiviljakultuuri kasvatamine mahe- ja keskkonnasäästliku põllumajanduse põhimõtete järgi, ajaline plaan (kasvukohale istutamisest kuni saagi saamiseni). (8h)
Lisateave
Koolitustasus ei sisaldu majutus ega toitlustus. Koolituskohas on õppepäevadel võimalus lisatasu eest einestada (kohv, lõunasöök).