Loading Sündmused
Sündmus event on möödas

Koolituspäev

Aeg: 3. juuni 2022

Koht: Akadeemia tee 15, TalTech Loodusteaduste maja, Ruum SCI-154 I korrus (majasisesed sildid näitavad ruumi asukohta).

Korraldaja: Eesti Toiduainetööstuse Liit

Läbiviija: Tallinna Tehnikaülikool (TALTECH)

Kestvus: 7 akadeemilist tundi

Koolitusel osalejate arv: kuni 30 inimest

 

REGISTREERIMINE SIIN

 

Koolituse eesmärk on tutvustada osalejatele toidu organoleptilisi omadusi ja nende taju ning sensoorse analüüsi põhitõdesid. Antakse esmane teoreetiline ülevaade sensoorse analüüsi meetoditest ning praktilistest harjutustest assessorite koolitamisel ja monitoorimisel. Praktilise osana viiakse läbi testid, mis võimaldavad osalejatel hinnata oma maitsemeelte tundlikkust ning tutvustavad erinevaid sensoorse analüüsi testimise meetodeid.

 

Koolituse sihtgrupp. Tegemist on baaskoolitusega. Soovitame peale tootearendajate, tehnoloogide ka turunduse ja müügiinimestel osaleda.

 

Õpiväljundid: Koolituse läbinud õppija teab:

  • mis on toidu organoleptilised omadused ja kuidas toimub tajumine erinevate meeltega;
  • millised on põhimaitsed ja kuidas hinnata assessorite põhimaitsete tundlikkusi;
  • kuidas viia läbi erinevat tüüpi sensoorseid analüüse ning millised on nõuded sensoorika assessoritele, ruumidele ja katse korraldusele;
  • kuidas kasutada erinevaid sensoorika analüüsimeetodeid igapäevas töökorralduses;
  • kuidas ette valmistada kirjeldavat sensoorset analüüsi, koostada hindamislehte, viia läbi testimisi ning analüüsida tulemusi.

 

KOOLITUSPÄEVA KAVA

3.06.2022

9:20-9:30 Kogunemine ja osalejate registreerimine
9:30-9:45 Põhimaitsete tuvastamine – duo-trio test
9:45-10:45 Toidu organoleptilised omadused ja nende taju, aroomimolekulid
10:45-11:10 Maitselävede tuvastamine – standardtest (valitud põhimaitsetele)
11:10-12:00 Sensoorse analüüsi teooria – assessoritele esitatavad nõuded, hindamise põhitõed
12:00-12:45 Lõuna*
12:45-13:45 Sensoorse analüüsi meetodid ja kasutamise praktikad
13:45-14:00 Teepaus
14:00-15:15 Kirjeldav sensoorne analüüs
15:15-15:30 Arutelu ja päeva kokkuvõte

* Korraldaja jätab endale õiguse teha vajadusel päevakavas muudatusi.

LEKTOR

Kristel Vene on Toidu lõhna ja maitse teadlane. Selle uurimine on kirg ning kui seda vürtsitada ettevõtlusvaimuga, hakkab juhtuma põnevaid asju. Teadusuuringud, tööstuse konsulteerimine ja tootearendus, tudengite õpetamine ning töötoad asjahuvilistele on kõik osa „hingesupist“. Kristel Vene on riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija, õppekomplekt „Seiklused lõhnade ja maitsete maailmas“ autor ning toidutööstusele suunatud maitsevigade andmebaasi FLAVODATA asutaja. Oma teadmisi ja oskusi rakendab Taltech toiduteaduse vanemlektorina ning aitab ka müügi- ja turundusega.

Osaleda saavad põllumajandustoodete tootmise, töötlemise ja turustamise, põllumajandusmaa hooldamise, põllumajandustoodetest mittepõllumajandustoodete töötlemise, sealhulgas toidu valmistamine või töötlemine, või metsa majandamisega seotud või tegelevat füüsilisest isikust ettevõtjad ja tema töötajad, eraõigusliku juriidilise isiku osanikud, aktsionärid, liikmed, juhtorgani liikmed ja tema töötajad, metsa majandamisega tegelevad füüsilisest isikust või toidu valmistamise või töötlemisega tegelevad avalik-õigusliku juriidilise isiku juhtorgani liikmed või töötajad. Muud isikud koolitusel osalema ei kvalifitseeru.

 

Info ja registreerimine liina@toiduliit.ee, tel. +372 6484978