Aasta pärast karmistuvad reeglid toidu märgistamisel

Aasta pärast karmistuvad reeglid toidu märgistamisel

Tuleva aasta lõpus jõustuvad uued euronõuded toidualase teabe estiamisele pakenditel, mis peaks võimaldama tarbijail teha tasakaalustatud ja tervislikumaid toitumisvalikuid.

Mitmeid täiendusi on tehtud märgistuse selguse ja parema loetavuse tagamiseks. Kuna tarbijatel on probleeme märgistusel esitatud teabe nähtavusega, siis kehtestatakse uues määruses minimaalse tähemärgi suuruseks 1,2 millimeetrit ja kohustusliku teabe tekst peab olema tausta suhtes kontrastne.

Kohustuslik teave tuleb märkida silmatorkavasse kohta, hästi nähtavalt, selgesti loetavalt, seda ei tohi mingil viisil peita, varjata ega katkestada muu teksti või kujunduslike elementidega.

Näiteks külmutatud toote müümisel sulatatuna peab märgistusel olema toidu nimetuses kirjas "sulatatud". Külmutatud liha ja kala puhul peab esitama külmutamise kuupäeva.

Esimene nõue on olemas ka kehtivas direktiivis, kuid oma üldise sõnastuse tõttu, mis kohustab ettevõtjat esitama toidu töötlemisviisi, ei rakendatud seda nõuet piisavalt tõhusalt.

Külmutamise kuupäeva esitamine on uus nõue, mis annab tarbijatele vajaliku teabe toote omaduste ja kvaliteedi kohta.

Päritoluriigi esitamise nõue muutub kohustuslikuks värske, jahutatud ning külmutatud sea-, lamba-, kitse- ja kodulinnuliha puhul. Praegu on päritoluriigi esitamine kohustuslik veiseliha ning puu- ja köögiviljade, mee ja oliiviõli puhul.

Praegused päritoluriigi märgistamise nõuded on tarbijale tihti halvasti arusaadavad ning mõnikord koguni eksitavad, sest töödeldud toitude päritoluriigina esitatakse toidu valmistajariik, kuid sellest ei selgu tooraine päritolu.

Uued toidu märgistamise nõuded jõustusid 2011. aasta 12. detsembril, kuid kohustuslikuks muutuvad need 2014. aasta 13. detsembril.

Et kõik määruse rakendusaktid jõustuksid õigel ajal, saatiski põllumajandusministeerium toiduseaduse muutmise seaduse detsembri lõpus kooskõlastusele. 

Priit Luts 
ERR Uudised,  28.12.2013 

 

2013-12-30T10:00:00+00:00 Esmaspäev, 30. detsember, 2013|Uudised|