Silja Lättemäe
Maaleht, 10.10.2013
OÜ Hinnu Seafarm juhataja Kalmer Märtsoni hinnangul võiks Eestisse rajada kodumaisel kapitalil lihatööstuse, et põllumehed ei peaks nii palju sõltuma sealiha ekspordist.
“Meil on täistsükliga seafarm, toodame kõik oma loomad ise, pidevalt on lautades 12 000 siga, põrsaid sünnib juurde, elussigu müüakse välja, tühje loomakohti peaaegu polegi,” räägib Hinnu Seafarmi juhataja Kalmer Märtson.
Hinnu Seafarmist eksporditakse elussigu peamiselt Leetu, Lätti, Poolasse. “Olen kindel, et tänavu ei ole ükski seakasvataja kasumisse saanud, sest sealiha börsihinnad on kogu Euroopa Liidus praegu väga madalad,” sõnab Märtson.
Septembri lõpus sai Hinnu Seafarm elussea ekspordihinnaks 1.37 eurot/kg, samas sealihatootmise omahind on 1.36. Ja kui arvestada, et Leedu kombinaadi väravasse jõudes on põssad nii mõnegi kilo kaalus kaotanud, tuleb eluskaalust maha arvestada kuni 2,5 protsenti. Värsked jahutatud sea poolkered saadetakse Tallinna lihapoodidesse müügiks ja tootjahind on praegu 2.75 koos käibemaksuga.
Harjunud vastutama
Kalmer Märtson juhib koos abikaasa Ulvega Kuusalu vallas seakasvatust. Renoveeritud seakasvatuskompleks laiub kaheksal hektaril ja tööd saab 27 inimest.
Hinnu Seafarm on Eesti kapitalil ettevõte, kus enamusosalus on Märtsonite perel. Nüüd kus seakasvatuses on keerulised ajad, teavad vaid asjaosalised ise, millist närvikulu, töökust ja ennastsalgavust nõuab nii suure ettevõtmise edendamine. Et siinsetes lautades töötavad vaid kohalikud inimesed, on suur vastutus ka see, et kohalikel ikkagi tööd oleks.
Loe edasi täispikka artiklit Maalehest