Avaldatud: 2. detsember 2014Kategooriad: Uudised

Kõik Kadarbiku talu köögiviljajoogid valmivad oma põldudel kasvatatud porgandist, peedist ja kapsast.

Talupidamist alustati Kadarbiku talus juba 1989. aastal, kui Ants Pak asutas samanimelise perefirma. Pea algusest saati on seal tegutsenud ka ta pojad Veiko ja Ville. Endiselt perefirmana tegutsev Kadarbiku Köögivili loodi sinna juurde 2004. aastal.

Kadarbiku alustas paaril hektaril, kuid praeguseks on köögivilja kasvatamisele ja töötlemisele spetsialiseerunud talul oma põllumaad ligi 180 hektarit, koos rendimaaga kokku umbes 500 hektarit. Põldudel kasvavad peamiselt porgand, kapsas ja peet.

Laiema tuntuse saavutas Kadarbiku aga köögiviljamahlade ja smuutidega, millega tuldi turule kümmekond aastat tagasi. Peretütre ja Kadarbikus projektijuhina tegutseva Lisli Paki sõnul on kõige menukamateks osutunud porgandimahl ja mangosmuuti.

Kõik Kadarbiku mahlad on valmistatud värskelt pressitud puu- ja köögiviljadest ning ainult õrnalt pastöriseeritud. Niimoodi jäävad küll alles kõik kasulikud vitamiinid, kuid mahlad ise säilivad kõigest umbes nädala. „Päevas üritame teha võimalikult palju sorte. Selle pärast on meil ka laoruumid väiksed, et samal või järgmisel päeval läheb kaup poodi. Kaugemale kui Soome, Läti ja Leedu me eksportida ei saa,” selgitab Lisli. Köögiviljamahlad tehakse enda talu toodangust, puuviljamass smuutide jaoks ostetakse sisse.

Nimi tagab ligipääsu

Lisli sõnul oli neil mahlaturule siseneda lihtne, sest tänu pikaaegsele köögiviljadega tegelemisele oli Kadarbiku nimi kauplustele tuttav. Sama on ka Kadarbiku kõige uuema toote, püreesuppidega.

Iga uus toode tuleb läbi mõelda, sest enamasti tähendab see ka suurt investeeringut. Lisli Paki sõnul tehakse suuremad kulutused püsivalt siiski põldude ülalpidamisele. „Seeme, väetis, põllutöömasinad. Porgandit ja kapsast hoiustame talv läbi kindlal temperatuuril, see on ka kallis,” loetleb ta suuremaid väljaminekuid.

Novembri lõpus, kui Ärileht Kadarbikus külas käis, oli töö põldudel juba mõned nädalad tagasi lõppenud, kuid tsehhides rabati täie hooga. Kokku töötab Kadarbikus ligi 70 inimest ja töö on kõike muud kui lihtne. Kuigi palka makstakse töötajatele Lisli sõnul korralikult, ikka rohkem kui poemüüjale, on inimeste leidmine kohati keeruline. Aga olevat ka neid, kes on paigal püsinud juba üle kümne aasta.

Arvatavasti teavad vähesed, et viimase viie aasta jooksul on Kadarbiku talus tehtud ka piiritust. Selget väljundit piirituse müügiks Kadarbikul ei ole, praegu müüakse seda peamiselt haiglatesse ja laboritesse. Tulevikus tahetakse piirituse tootmise võimalust paremini ära kasutada, kuid nagu Lisli ütleb, siis „muu majapidamisega on nii palju tegemist, et ei ole veel jõudnud”. 

Kadarbiku talu arvudes

•• Põllumaad: 500 hektarit

•• Töötajaid: 70

•• Toodang: 10 000 tonni köögi- ja aedvilja, millest 6000 tonni läheb müügiks ja 4000 tonni mahladeks ja köögiviljasegudeks

•• Mahlad: umbes miljon liitrit aastas

•• Möödunud aasta käive: 2,2 miljonit eurot

•• Möödunud aasta kasum: 36 436 eurot

Allikad: Kadarbiku talu, möödunud aasta majandusaruanne

Liina Valdre, 02.12.2014, Eesti Päevaleht, lk 20.

 

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/