Avaldatud: 22. august 2013Kategooriad: Uudised

Heiki Raudla
Maaleht, 21.08.2013

Karukäpa talu perenaise Reet Karukäpa hinnangul on marjakasvatus maal ettevõtlusega alustamiseks igati sobiv: ei nõua väga suuri investeeringuid ega kümneid hektareid maad.

Augusti algul on Pärnumaal Sauga vallas tegutseval Reet Karukäpal käed tööd täis ja ööd lühikesed. Tema Karukäpa talus käib tuline mustsõstra korjamine ning siirupi ja mahla valmistamine. Korjamine algas 20. juulil ja seda tööd jagub kolmeks nädalaks. Iga päev võetakse põõsastelt 150–200 kg marju. Osa nendest läheb turule müüki, suurem osa jääb kohapeale töötlemiseks.

“Korjajad hakkavad juba tüdinema, sest palav on,” tunnistab Reet Karukäpp, kes kasvatab müügiks ainult ühte marja – Vene päritolu hilist sõstrasorti ‘Lentjai’. “See on tunnistatud Eestis maitsvaimaks ja magusaimaks sordiks. Vene sordid sobivad Eesti kliima ja mullastikuga kõige paremini.”

Alustas ta ‘Lentjai’ kasvatamist 1990. aastal ühest põõsast, nüüd mõõdetakse saaki tonnides ja selle all on 1,5 ha maad. ‘Lentjai’ istikuid küsitakse tema sõnul üle küla ja Tallinnaski.

Kogemusi on vaja

Katsetanud on Reet Karukäpp enda sõnul oma maadel enam kui 30 mustasõstra sordiga. “Muld on siin kehv ja kevaditi liigniiske,” nendib ta. “Aga mustsõstar talub seda.”

Loe edasi täispikka artiklit Maalehest.

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/