Avaldatud: 17. märts 2013Kategooriad: Uudised

Enamik siin koristatud maheteraviljast eksporditakse, kuna mujal on selle järele suur nõudlus. Suurema tulu saamiseks tuleb valida sobivad kultuurid ja sordid.

Kuna kodumaal pole piisavalt turgu, moodustasid mahetootjad kolm aastat tagasi tulundusühistu Wiru Vili, mille kaudu eksporditakse eestimaist mahevilja.

“Nõudlus mahevilja järele kasvab kiiremini kui tootmine,” tõdes eelmisel nädalal Avinurmes toimunud seminaril Maheviljaturg 2013 teraviljamaakler Indrek Aigro. “Dioksiini probleem Saksmaal ja hobuseliha probleem Euroopas aitavad sellele kaasa.”

Viimase kolme aasta jooksul on Wiru Vili eksportinud ligi 19 000 tonni, mis on pea 90% sel ajal Eestist välja veetud maheviljast. Enne seda olid mahud viljamaakleri sõnul palju väiksemad ja suur osa maheviljast segati tavaviljaga, nii et lisandväärtust ei tekkinud.

Tema hinnangul moodustab 80% kogu Eesti mahevilja ekspordist kaer, kuna seda kasvatatakse siin kõige rohkem. Euroopas müüakse meist rohkem seda kultuuri riigist välja vaid Soomes ja Rootsis. Väikese Eesti mahekaera pind on lausa 8% kogu Euroopa mahekaera pinnast. “Kui Eesti on tavateraviljaga bussis tagumises reas, siis mahekaeraga oleme rooli juures,” tõi Indrek Aigro piltliku võrdluse.
 

Loe edasi täispikka artiklit Maalehest
 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/