Põllumehed: kartul jääb maha, kapsa saab lumest kätte

Põllumehed: kartul jääb maha, kapsa saab lumest kätte

"Kel kartul veel maas, neil tuleb väga tõsiselt kaaluda, kas seda enam üles võtta tasub," ütleb Eestimaa Talupidajate Keskliidu juhatuse esimees Kalle Hamburg. Kapsakasvatajatel ilmataadile etteheiteid pole, ehkki põllud on lume all.

Kogenud kartulikasvataja Kalle Hamburg ütleb, et tänavune kartulisaak on küll hea, kuid kuri on karjas neil, kes mugulaid üles ei jõudnud võtta. "Hull on olukord Lääne-, Rapla- ja Harjumaal, vähemal määral ka Kesk-Eestis. Küsimus ei ole isegi mitte sademete hulgas, vaid intervallis. Liigniiskus tekkis, kuna pidevalt sadas juurde," selgitab ta.

Niiskus sööb kartuli

Kes on kevadel maha pannud korraliku seemne ja kelle kartulil pole küljes haigusi ja mädanikke, võivad ehk lume sulades saaki kätte saada üritada, sõnab Hamburg. Kuid ka neil võib see end mitte ära tasuda, sest nädala lõpupoole lubatakse taas vihma. "Võib tulla ka külma, aga jama on sellega, et kui märga mulda tuleb kartuliga kaasa 20–30%, siis on seda raske piisavalt kiiresti kuivaks saada ja bakterid hakkavad vohama. Tänavu oli niiskust topelt, sest ka kevad oli märg," räägib Hamburg. Lääne-Eestis pandi kartul kohati maha alles jaanipäeva paiku. "Minult küsiti, et mis jama see on – septembris kartul alles õitseb."

Hamburgi sõnul on probleemid eelkõige väikestel kartulikasvatajatel, Lõuna-Eestist pole kurtmist kuulda olnud. Nii mõnigi talunik pidi lume pärast kartulipõllule minekust loobuma. Paar päeva tahab põld taheneda aga ka pärast lume sulamist ning porine kartul ummistab ka kombaini.

Kapsapõllul käib kibe töö

Kagu-Eesti suurimal köögivilja- ja seakasvatajal Mart Timmil pole aga millegi üle kurta. Kolm aastat tagasi aasta põllumeheks tituleeritud Jaagumäe talu peremees ütleb, et kartul sai üles võetud juba rohkem kui kuu tagasi. "Ei saa siin aega raisata: kahekümne päevaga 95 hektarit. Vene ajal oleks nõnda kiire töö eest kaks Lenini ordenit antud. Oktoober on reserveeritud kapsale. Kapsale ei tee isegi viis-kuus kraadi lühiajalist külma midagi. Kapsas taastub ilusti, kui juure tippu ära ei võta, ja see kõlbab müüa ka värske kapsana," seletab ta.

Nõnda võiski Jaagumäe talu põldudel eile näha kummalist pilti – keset ääretut lumist välja lõikab käputäis inimesi noaga kapsaid, neist paarsada meetrit eemal nohistab viieliikmeline metskitsede brigaad kapsalehti.

Timmi on nõus, et kel veel kartul maas, sel on jama käes. "Külm võis juba näpistada maapinnale lähemal olevaid mugulaid ja see annab hoobi kogu kartuli säilivusele."

Arvo Uustalu, Õhtuleht (30.10.2012)

 

2012-10-30T10:00:00+00:00Teisipäev, 30. oktoober, 2012|Uudised|