Autor: Liisi Veske, aednik
Allikas: Maakodu, 13. oktoober 2016

Porgand on meil üks armastatumaid ja kasvatatumaid köögivilju. Selleks, et saak hästi säiliks, tuleb järgida mõningaid põhimõtteid.

Porgandid tuleks üldjuhul ära koristada septembri lõpus või oktoobri alguses, sõltuvalt õhutemperatuurist, kuid enne suuri öökülmasid. Koristusküpse porgandi tunneb ära selle järgi, et ta on värvunud sordile omaselt. Pealsed peavad olema rohelised, esineda võib ükskuid veidi kollakaid lehti. Kui lehed juba lamanduvad ja on kollased, siis on porgand üleküpsenud.

Väga heast mullast võib porgandid ka tõmmates tervelt kätte saada, kuid üldiselt oleks mõistlik neid aiahargiga veidi kergitada. Enne hoiule panekut lõigake porgandi lehed terava noaga ära. Kui koristatud saak on märg või porine, tuleks seda enne keldrisse viimist varjus kuivatada. Kindlasti ei tasu porgandeid mullast puhastamiseks omavahel kokku või vastu maad lüüa, see tekitab neile vigastusi, mis vähendab säilivust.

Porgandi tööstuslik sorteerimine. Foto: Roomet Sõrmus

Säilitamine kevadeni

Säilitamisele minev saak sorteerige läbi, kevadeni säilivad ainult kõige kvaliteetsemad porgandid. Pisemad, harulised ja vigastatud porgandid tuleks esimesena ära tarvitada.

Hoiuruum peaks olema jahe ja üsna kõrge õhuniiskusega. Parim temperatuur on 0 kuni +1° ja õhuniiskus 90–95%. Enne saagi ladustamist tuleks ruum korralikult õhutada ja haigusetekitajatest puhastada. Sama tuleks teha ka säilituskastidega, kui kasutatakse samu kaste, mida eelmisel aastal.

Säilitamiseks võib saagi laduda hunnikusse, panna kasti või salve. Kuna porgandite koor on üsna õhuke, kuivavad nad liiga madala õhuniiskusega hoiuruumis ära. Kui hoiuruumi õhk on liiga kuiv, tasub porgandeid hoiustada kihiti liivaga. Selleks on hea kasutada liiva pidavaid kaste või ämbreid, kuhu saab saagi laduda ja iga kihi vahele panna kihi liiva. Veidi aitab niiskusekadu vältida ka see, kui kast näiteks kilega vooderdada. Ärge hoidke porgandeid koos puuviljadega, neist eralduv etüleen vähendab porgandite säilivust olulisel määral.

Porgandeid võib edukalt säilitada ka peenras. Sel juhul tuleks eemaldada maa sees olevatelt porganditelt pealsed ja katta peenar mulla ja puulehtede või põhuga. Porgandeid armastavad näksida ka närilised, seega tuleb nende ligipääsu porganditele takistada või kasutada näriliste tõrjumiseks mürki või lõkse. Vastasel juhul võib nende tekitatud kahju hävitada suure osa talvevarudest.

Hea teada:

  • Porgandi seeme hakkab idanema juba 4-5 kraadi juures, kuid tema idanemise kestvus on väga aeglane-keskmiselt 3 nädalat. Tõusmed on väga õrnad ja kui mullale on tekkinud koorik, ei suuda väikesed tärkavad porganditaimed sellest läbi tungida.
  • Porgandiseemned külvatakse üldjuhul ühele suuremale peenrale. Seeme kaetakse umbes 2 cm paksuse mullakihiga. Ridade vahe peab jääma 25-30 cm. Seega mahub ühele peenrale tavaliselt 3-4 rida porgandeid.
  • Mullaniiskuse suhtes on porgand tundlikum kasvu alguse poole. Kui kevadel külvijärgselt on muld liiga kuiv, võib see põhjustada ebaühtlast tärkamist. Porgandit ei tohi kindlasti ka üle kasta, sest sellisel juhul kasv pidurdub, värvus jääb heledaks ning porgand ise maitsetuks.
  • Kasvuaegse soojuse suhtes on porgand vähenõudlik. Kõige rohkem meeldib talle temperatuur, mis jääb umbes 20 kraadi ümbrusesse.
  • Varajase saagi saamiseks tuleb porgand avamaale külvata võimalikult vara, niipea kui muld on selleks küllalt tahedaks muutunud. Olenevalt aastast ja kasvukohast võib see toimuda aprilli teisest poolest alates. Enamasti külvatakse meil porgandit mai I või II dekaadil.
  • Porgandile ei meeldi värske sõnnik. Kõige parem on maa, mida on umbes 2-3 aastat tagasi väetatud sõnnikuga ja hiljem väetatud fosfor-, kaalium – ja lämmastikväetisega.
  • Porgandi algkasv on aeglane ning umbrohi kasvab kergesti üle, seetõttu on esimestel kasvukuudel kõige olulisem umbrohutõrje. Kui porgandi tõusmetel hakkab ilmuma esimene pärisleht ja taimede seis on liiga tihe, tuleb neid harvendada. Porganditaimed ei talu ümberistutamist.
  • Porgandid koristatakse enne suuremaid külmi. Koristatakse kuiva ilmaga, sest nii säilivad need paremini. Säilitamiseks mõeldud porgandid tuleb lasta värskes õhus pisut taheneda ning neid ei tohi pesta. Pärast tahenemist tuleb need viia keldrisse. Mida madalam on keldris temperatuur, seda parem.
  • Porgand on üks raskemini säilivaid juurvilju. Porgandil on õhuke koor ja vee auramine selle kaudu suur, mistõttu juurviljad närbuvad üsna ruttu. Porgandit võib säilitamiseks ka sügavkülmutada.
  • Porgand on rikas A-vitamiini eelvitamiini karotiini poolest, vähem on B-rühma vitamiine ja vitamiine PP, C, D, E. Eriti rikkalikult on porgandis mineraalaineid. Porgandis on palju suhkruid (8-15%), ta on rikas aminohapete poolest.

Toimetas: H.Tamsalu

Vaata porgandi kasvatustehnoloogiate ettekannet infopäevalt (pdf)