Viinamärdi talu, mida juhivad Annemari Polikarpus ja Denis Pretto, on Eesti talu, mis on spetsialiseerunud Prantsuse päritolu Lacaune’i piimalammaste kasvatamisele ja Itaalia juustu tootmisele. Alates 2018. aastast on talu laienenud 84 lambalt ligi 200-le ja nad toodavad lisaks lamba- ja lehmapiimast juustu ja jogurtit. Pretto, kes pärineb Põhja-Itaalia juustutootjate perekonnast, vastutab juustuvalmistamise eest, samal ajal kui Polikarpus keskendub müügile ja turustamisele, sealhulgas talukohviku ja poe kaudu otsemüügi edendamisele.

Talu osaleb ka ClimateFarmDemo projektis, mille eesmärk on vähendada oma kliimajalajälge, kaaludes investeeringuid päikesepaneelidesse ja vadaku paremat kasutamist. Viinamärdi talu rõhutab kohaliku tootmise ja lühikeste tarneahelate olulisust, et edendada kliimasõbralikku põllumajandust ja harida tarbijaid toidu päritolu osas.

Viinamärdi Talu – kuidas kõik alguse sai

Viinamärdi talu lugu sai alguse 2018. aastal, mil Prantsusmaalt toodi Eestisse 84 Lacaune’i lammast. See Lacaune’i tõug on tuntud oma piima poolest ja pärineb algselt Prantsusmaa Roqueforti piirkonnast. Tänaseks on talus karja suurus kasvanud ligi 200 lambani. Loomade heaolu on prioriteet ning nende karjamaad ulatuvad umbes 25 hektarile, kus toodetakse lammastele vajalikku heina.

Lambad laudas ja noor neiu telefoniga pildistamas
Prantsuse piimalambad on uudishimulikud. Foto: H.Tamsalu

Viinamärdi talus asub väike piimatootmisettevõte, kus töödeldakse värsket lambapiima, millest valmivad maitsvad juustud ja jogurtid. Lisaks lambapiimatoodetele valmistab talu ka „Pasta Filata” tüüpi juustu lehmapiimast, mis pärineb vaid 10 kilomeetri kaugusel asuvast lähedalasuvast talust. See tagab tooraine värskuse ja kohalikkuse.

Juustuvalmistamise protsessi juhib Denis Pretto, kes on pärit juustutootjate perekonnast Põhja-Itaalias, tuues oma pere pikaaegsed traditsioonid ja oskused otse Eesti maapiirile. Annemari Polikarpus keskendub aga valminud juustu müümisele klientidele. ClimateFarmDemo üritusel näidati külastajatele, kuidas valmib mozzarella ja burrata.

Viinamärdi talu suurim tugevus peitub selle kohalikus suunitluses ja väga lühikeses tarneahelas. Talu tooteid müüakse otse klientidele, mistõttu on avatud ka oma kohvik ja talupood, et hoida väärtusahel võimalikult lühikesena. Enamik toodetest müüakse kohapeal ning ka transpordiahel on üsna lühike. See lähenemine aitab inimestele selgitada toidu päritolu ja rõhutada, et toit ei tule lihtsalt poest.

Jätkusuutlikud praktikad ClimateFarmDemo raames

Osana ClimateFarmDemo projektist töötavad Annemari ja Denis aktiivselt selle nimel, et vähendada oma talu kliimajälge.

Eraldi on juba kindlaks tehtud valdkonnad, kus saaks olukorda parandada. Tulevikuplaanides nähakse ette näiteks investeeringuid päikesepaneelidesse. Samuti kaalutakse võimalusi juustu tootmisel tekkiva vadaku paremaks ärakasutamiseks, näiteks toodete valmistamiseks inimtoiduks.

Kokkuvõte ja tulevikuvaade

Viinamärdi talu on suurepärane näide sellest, kuidas kohalik tootmine, lühikesed väärtusahelad ja keskkonnameetmed saavad ühiselt edendada kliimasõbralikku põllumajandust Eestis.

Viinamärdi talu esindab uuenduslikku ja jätkusuutlikku lähenemist põllumajandusele, pakkudes kvaliteetset toitu ja samal ajal panustades keskkonnakaitsesse. Talu lugu on inspireeriv näide sellest, kuidas kirg ja pühendumus võivad luua midagi erilist. Selle aasta ClimateFarmDemo üritus kutsus laia publikut üles tutvuma kohaliku toiduainete tootmise väärtusega. Loodame, et Viinamärdi talu ja sarnased ettevõtmised innustavad üha rohkem inimesi mõistma toidu päritolu olulisust ja toetama kohalikke tootjaid.


Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/