Avaldatud: 17. september 2013Kategooriad: Uudised

Suure-Lähtrus asuva Tamme­juure talu kanepiõli tunnistati nädalavahetusel 27 toiduaine seast Eesti 2O12. aasta parimaks mahetooteks.

„Et üldse selline toode on võetud teha," sõnas Eesti ma­hepõllumajanduse sihtasutuse tegevjuht Airi Vetemaa, põh­jendamaks kanepiõli võitu.

Vetemaa sõnul ostab rahvas kanepitooteid väga hästi, aga kodumaiseid pole müügil ol­nud, ja kui mingil määral ongi, siis mitte mahedaid.

Kanepikasvatus kogub küll Eestis populaarsust, kanepit kasvatatakse kokku 300 hekta­ril, aga Tammejuure talu on ainus, kus kasvatatakse mahekanepit, seda on 10 hektaril.

„Tammejuure talu õli on iga­ti hea, puhta maitsega, funkt­sionaalne, teistest esitatutest eristuv toode," sõnas Vetemaa.

Tammejuure kanepiõli võib kasutada nii toidu valmistami­seks kui ka kõhuvalu, venitusarmide ja iluraviks: määrida kätele, näole ja kehale, teha massaaži ja ravimaski juuste­le, või võtta lihtsalt päevas üks lusikatäis sisse, sest selles on palju kasulikke aineid.

Parima ökotoote tiitli pälvis kanepiõli siiski toiduainena. Žürii liikmed õli endale peale või juustesse määrima ei haka­nud, vaid maitsesid. Tähtis oli ka kena pakend, toote üldmul­je, ütles Vetemaa.

27 toote seast ühte välja vali­da oli raske. „Toidu hindami­ne pole sport, kus saab lugeda sekundeid," lausus Vetemaa.

Kanepikasvatusega tehti Tammejuure talus algust neli aastat tagasi, õli ennast on pressitud ja müüdud aasta jagu.

„Ega ta imetoode ole, on nišitoode. Ratsa rikkaks temaga ei saa, aga inimestele ta meel­dib," sõnas Tammejuure taluperenaine Anita Kuusemaa.

Aastaga on Kuusemaad müü­nud 300 veidi üle 300 ml pude­lit ökokanepiõli.

Kuusemaa märkis igaks juhuks, et narkootilise kanepiga pole õlikanepil mingit pistmist. Õli ennast kontrollib neli amet­konda. „Kõige tähtsam on kva­liteet. Kõik peab olema parlanksis," ütles Kuusemaa.

Esialgu katsetas Anita Kuu­semaa kanepiõli kodus pojale kõhuvalurohuks peale määri­da ja see aitas, siis hakkasid õli tasapisi tarvitama tuttavad.

Nüüd müüb Tammejuure ökokanepiõli kokku 23 poodi Tallinnas, Tartus, Kuressaares, Pärnus ja Haapsalus.

„Esialgu tuleb kombata, kas ta inimestele üldse meeldib, kas ta on vajalik, alles siis kon­kursile esitada," sõnas Kuusemaa võidetud tiitli kohta.

„Ega ma seda võitu põe, ega ma pilvedes hõlju. Täna hak­kan õuna-pirnimoosi tegema," sõnas Kuusemaa eile, päev pä­rast üle-eestilist tunnustust.

Eesti parim mahetoode vali­ti pühapäeval Eesti vabaõhu­muuseumis leivapäeval. Kon­kursi korraldas põllumajandusministeeriumi eestvõttel Eesti mahepõllumajanduse sihtasutus koostöös mahepõllu­majanduse koostöökoguga, toi­duaineid aitas hinnata Eesti kulinaaria instituut.

Teise koha võitis konkursil OÜ Kalamatsi Meieri lehma-ja kitsepiimast praejuust, mis sai ka publiku lemmiku tiitli.

Kolmanda koha sai OÜ Wilanderi õunajook ingveri ja meega.

Konkursil märgiti ära Kuli­naaria OÜ õuna-rukkivaht, Loodusväe OÜ mustika-ingveriküpsised, Vändra Ökopagari OÜ must leib ja küüslauguleib ning FIE Edgar Koltsi ebaküdoonia-kõrvitsakrõpsud.

Parimat mahetoodet valiti neljandat korda.

Kaie Ilves
Lääne Elu, 17.09.2013

 

 

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/