Avaldatud: 3. juuni 2022Kategooriad: Taimekasvatus, UudisedSildid: , ,

Kaasaegse põllumajanduse edu võti peitub digitaalsetes lahendustes, sest nii looma- kui ka taimekasvatusprotsesside digitaliseerimine tagab tootmise kuluefektiivsuse ja konkurentsivõime.

Baltikumis on põllumajanduse digitaliseerimise üks lipulaevadest Saksamaa pereettevõte Agricon, mis pakub juba 1997. aastast põllumeestele täisteenust asukohapõhiseks väetamiseks ja taimekaitseks. Lisaks Saksamaale tegutseb Agricon veel enam kui kümnes Euroopa riigis ja Eesti põllumeestele pakub Agricon oma teenuseid juba 2013. aastast.

2. mail 2022 toimunud veebiloeng on järelvaadatav

Agriconi missiooniks on aidata põllumeestel kasutada nende peamist ressurssi – mulda – võimalikult jätkusuutlikult, olles samas keskkonnasõbralik isegi intensiivse tootmise tingimustes. Mulla efektiivse kasutamise võti peitub asukohapõhises väetamises, kus taimedele tagatakse parim kasvukeskkond kogu põllu ulatuses – see suurendab põllukultuuride vastupidavust ebasoodsatele keskkonnatingimustele ja vähendab toitainete leostumise riski.

Tavaliselt võetakse 1 mullaproov 5 hektari kohta, kuid paraku ei näita see põllumehele täit pilti.

Mullaproovide kogumisel on oluline, et proov koosneks võimalikult sarnasest lõimisest kuna see mõjutab otseselt toitelementide omastamist taimedele ja püsivust mullas.  

Muldade viljakust pole võimalik määrata ainult ühe kindla näitaja põhjal – neid mõjutavad mulla bioloogilised, keemilised ja füüsikalised tegurid ning nende koostoimimine. Samuti on toiteelementide varieeruvus isegi ühe põllu eri osades erinev, mistõttu tuleb igale põllule läheneda personaalselt.

Mullaproovi võtmine, 2021. Video: Põllumajandusuuringute Keskus

Agricon pakub lahenduse

Väetamise kuldreegli kohaselt peavad mullad sisaldama optimaalsel tasemel toitaineid, mis sõltumata ilmastikust peavad tagama põllumehele stabiilse saagi. Teisalt tagab optimaalne väetamine põllupidamise majandusliku tasuvuse, seda eriti praeguse kõrgete väetisehindade foonil. Kuigi põllumajandus on kõrge riskiga sektor, kus põllumees ei saa paljusid tegureid, nagu ilmastik jms kontrollida, võimaldab mulla optimaalne väetamine kontrollida vähemalt üht kõige olulisemat faktorit.

Nagu öeldud: kui tavaliselt võetakse 1 mullaproov 5 hektari kohta, siis Agricon esmalt skaneerib põllu, kus mõõdetakse muldade elektrijuhtivust, saades sel moel teada lõimise varieeruvuse. Saadud andmed edastatakse kartograafile, kes määrab proovivõtmise polügoonid. Mullaproovid kogutakse 1-3 ha kohta ja koosnevad võimalikult homogeensest mullast. See kindlustab põllumehele usaldusväärsed andmed. Mullaproovid saadetakse laborisse ja saadud info põhjal saab põllumees hakata oma põldudel väetama vastavalt taime ja mulla vajadusele.

Igal aastal võtavad AgriConi mullatehnikud sadadel tuhandetel hektaritel mullaproove ning koostavad samas mahus väetusplaane ja nende töömaht kasvab aasta-aastalt.

agriPORT  ja Yara N-Sensor – põllumehe abilised

Kõik saadud andmed lähevad portaali agriPORT, kus saab planeerida mullaproovide kogumist, kuvada väetistarbekaartide ja toitainete vajadust. Portaalis on lisaks paljudele muudele võimalustele täisautomaatsete väetusplaanide ja elektrooniliste laotuskaartide koostamise võimalus.

Kuid sellega pole veel portaali võimalused ammendunud. AgriCon pakub ka N-väetamise lahendusi. Asukohapõhine väetamine on täppispõllumajanduse üks peamisi eesmärke. Vajaduspõhine väetusnorm eeldab tegeliku lämmastikuvajaduse kindlaksmääramist täpse ja efektiivse tööriistaga – YARA N-Sensor.

Kui traktor sõidab üle põllu, skaneeritakse taimestik reaalajas. Saadud mõõtmistulemuste põhjal koostab tarkvara iga põlluosa jaoks kindla väetamissoovituse ja edastab normid väetiselaoturile või pritsile. Sealjuures arvestab tarkvara optimaalse lämmastiku normi määramisel kultuuri, sordi ja kasvufaasi erinevusi ning agronoomilisi funktsioone.

Yara N-Sensor on multifunktsionaalne seade, mida on võimalik kasutada nii lämmastikuga väetamisel kui ka taimekaitsetöödel. Selle tulemusena on võimalik säästa hooaja jooksul märkimisväärne kogus sisendeid ning suurendada saagikust. AgriCon pakub ka N-väetamise lahendusi, kus sügisel skaneeritakse põllud Yara N-sensoriga ja skaneerimise tulemusena saadud taimede lämmastikusisalduse andmed salvestatakse automaatselt ning seotakse portaalis vastavate põldudega.

Seejärel saab portaalis koostada elektroonilised N-laotuskaardid N-väetamiseks kevadel, kusjuures laotuskaarte on võimalik eksportida kõikides tavapärastes failiformaatides  – USB-mälupulga abil või interneti teel otse masinale. Lisaks saab portaalis hallata ka teisi erinevaid tööprotsesse põldudel.

Agriconi N-sensori lahendus

AgriConi veerandsajapikkune tegutsemisajalugu näitab, et digitaalsed lahendused tagavad saagikuse kasvu keskmiselt 13 – 30 protsenti ja sisendite kokkuhoiu keskmiselt 2,5 – 20 protsenti. Arvestades praeguseid hüppeliselt kasvanud põllumajandussaaduste ja erinevate sisendite hindasid tagavad just need lahendused põllumehe majandusliku edu.

AgriConi lahendustega lähemalt tutvumiseks võta meiega julgelt ühendust:
Meit Jürgens
Telefon 52 53 431
E-post meit.jurgens@agricon-baltic.com

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/