Avaldatud: 8. juuni 2012Kategooriad: Uudised

EESTI PÕLLUMAJANDUS-KAUBANDUSKODA
8. juuni 2012

8.-9. juunini Pärnu vallikraavi aasal toimuval Grillfesti Hea Toidu Festivalil on Põllumajandus-Kaubanduskoja lihafestivali telgis võimalik  maitsta ja tundma õppida kvaliteetset veise-, lamba- ja sealiha. Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Tõuloomakasvatajate Liit kutsuvad eestimaalasi üles veetma mõnus nädalalõpp Pärnus.

Statistikaameti andmetel tarbisid Eesti elanikud 2010. aastal inimese kohta 70,1 kg liha, millest 31,6 kg moodustas sealiha, 11,4 kg veiseliha ja vaid 0,5 kg lambaliha. Liha tarbimine on võrreldes 2008. aastaga mõnevõrra vähenenud. 2008. aastal tarbiti Eestis inimese kohta 75,6 kg liha, millest 37,4 kg oli sealiha ja 13,8 kg veiseliha. Lambaliha tarbimine on püsinud stabiilselt väga madalal tasemel.

Viimastel aastatel on nii lihaveise- kui ka lambakasvatus Eestis jõudsalt arenenud, kuid tarbimise numbrid on kahjuks jäänud tagasihoidlikuks. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja ja Eesti Tõuloomakasvatajate Liidu koostöös läbiviidava lihafestivali eesmärk on tõsta tarbijate teadlikkust lihast ja anda nõuandeid liha valmistamiseks. Selleks on möödunud aastatel koostatud kokaraamatud „Lihaveis“ ja „Lambaliha meie toidulaual“ (mis on mõlemad elektrooniliselt kättesaadavad veebilehel www.epkk.ee) ning tänavu valmib samas sarjas ka sealiha käsitlev raamat.
Lisaks kutsuvad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja Eesti Põllumeeste Keskliit kõiki Grillfesti külastajaid läbi astuma lihafestivali telgist, et anda oma toetusallkiri meie põllumeeste eurotoetuste võrdsustamiseks Euroopa Liidu keskmisele tasemele. Allkiri aitab toidutootjatel pakkuda ka tulevikus mitmekesist ja mõistliku hinnaga Eesti päritolu liha!G

rillfesti raames toimub ka MTÜ Liivimaa Lihaveis eestvedamisel kokkade võistlus Superchef, mille käigus selgitatakse välja parim kokk. Esmakordselt Eestis toimuv mänglev kokkade võistlus Superchef viiakse läbi MTÜ Liivimaa Lihaveis ja Eesti Kulinaaria Instituudi koostöös.

Võistluse Superchef käigus tuleb meeskondadel, mida juhivad Tartu ja Pärnu restoranide kokad, kahel päeval pakkuda kolmest roast koosnevat menüüd. Menüü sisaldab eelrooga, pearooga ja magustoitu. Pearoog tuleb valmistada rohumaa lihaveise erinevatest tükkidest. Kokkade tööd hindab žürii eesotsas Eesti Kulinaaria Instituudi akadeemikutega.

Hea Toidu Festival Grillfest toimub reedest laupäevani, 8. ja 9. juunil, kell 11-23 Pärnus, Vallikääru aasal. Sissepääs on kõikidele tasuta. Festivali korraldaja on MTÜ Toidukultuuri eest koostöös Pärnu Linnavalitsuse ja korralduspartneritega. Festivali info ja ajakava: www.grillfest.ee.

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/