Avaldatud: 16. august 2013Kategooriad: Uudised

Talulaat on Eestis suhteliselt tundmatu ettevõtmine, kuid peagi on seda oodata Mõnnaste külas Palu talus.

Soomlasest peremees Mikko Rahtola on rahul, kui külalisi tuleb 50 ja 300 vahel.

«Talulaat on selline uuem asi,» sõnas ta. Soomes, kus Rahtola töötab mahetootmise ja aianduse nõustajana, on laat taludes juba üsna tavaline. «Inimesed tahavad otse tallu tulla ja vaadata, kuidas asi käib. Neid koguneb isegi mitu tuhat. Loodame, et meil päris nii palju esimese proovimisega ei tule,» rääkis ta.

Laat tutvustab tootjat

Viljandimaa toiduvõrgustiku Otse Tootjalt Tarbijale (OTT) eestvedaja Anu Johani sõnul erineb ettevõtmine tavalisest laadast selle poolest, et see on ühtlasi taluga tutvumine: vaadatakse ka loomi ja majapidamist. «Lisaks laadale saab õppida ja talunikega otse suhelda ning uurida, kuidas toode valmib,» märkis ta.

Ajal, mil laadani on veidi rohkem kui nädal, rääkis Mikko Rahtola, et ettevalmistustes midagi väga keerulist pole. Pigem võib oodata, et tuleb kodune üritus, mis kätkeb taluelu nii, nagu see on.

Siiski on laadale kohaselt kokku lepitud muusikaprogramm ja koostööd tehtud teiste taludega, kes oma kaubaga tulevad, reserveeritud telgid ja kohale seatud söögitegemise varustus.

Lisaks laadalistele on müügipäevast teada antud soomlastele ja lätlastele ning sündmust on plaaninud uurima tulla restoranid.

Sõstardest vitamiinipomm

Anu Johani rääkis, et talulaatu varem eriti tehtud pole, aga taludes on müügipäevi olnud küll. Mullu korraldas toiduvõrgustik avatud talu päeva Naatsakul, kus käisid tootjad kaupadega ja huvilised said osta.

Kõige enam rõõmustas Johani aga seepärast, et hoogustub otse taludest ostmine. «Paljud toiduvõrgustiku tootjad on muutunud oma külas nii populaarseks, et tooted ostetakse seal kandis ära ja neil ei ole enam vaja linnas käia,» jutustas ta. «See on meile suur õnn, et üks väike tootja on leidnud endale lähedal tarbijad ja inimestel on julgust talust osta.»

OTT-i kuulub praegu 43 tootjat. Neljapäevastel kaubakohtumistel käib neid küll vähem, teinekord isegi alla kümne, sest kohale sõidavad vaid need, kellelt on midagi tellitud. Osa ostjaid on talunikuga otsekontaktis ja kaup toimetatakse kohale muul ajal.

Ja kui tellijad on rahul, et on leidnud lõpuks ometi taluniku, kes neile aasta ringi näiteks kartuleid koju toob, siis Johani ütlemist mööda on tootjate pakutava seas üha enam ka erilisemat suupoolist.

«Minu lemmik on mustasõstramaius Kaatarusaare talust,» lausus ta ja kirjeldas, et talvel välja tulnud toode on tõeline vitamiinipomm. See on mustasõstrakestadest pressitud kuivatatud maiustus.

«Nagu õuna­pressiga pressitakse mahl välja ja kestad segatakse kõrvitsapüreega. Need kuivatatakse ahjus õhukesteks plaatideks, mis lõigatakse ristkülikuks ja keeratakse nagu rullbiskviidiks. Rullid lõigatakse noa või kääridega seibideks ja maiused näevad välja nagu kaneelisaiad,» jutustas ta.

TOIDUVÕRGUSTIK

Suve lõpp ja sügise algus toovad OTT-i kaudu huvitavat infot ja põnevaid maitseelamusi.

• 24. augustil on Tarvastu talulaat Mõnnaste külas Palu talus.

• 8. septembril saab uudistada Sepa mahetalu Pärnumaal Koonga vallas.

• 26. septembril räägib maaülikooli professor Anne Luik Viljandis toidust ja tervisest.

• 6. oktoobril on Männimäel Jaani lihapoe kõrval iga-aastane OTT-i taluturg.

• Jätkuvad neljapäevased kaubakohtumised, millel praegu on palju häid talusaadusi ka ette tellimata.

Allikas: Viljandimaa toiduvõrgustik OTT

Sigrid Koorep
Sakala, 16.08.2013

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/