Piimapäeval maitses hästi soolvees toorjuust

Piimapäeval maitses hästi soolvees toorjuust

Laupäeval Imaveres Eesti piimandusmuuseumis ja selle ümbruses peetud piimapäev tõi heitliku ilma kiuste kokku uudistajaid siit- ja sealtpoolt Järvamaad.

Nagu nimigi reedab, oli päeva märksõna piim ja sellest valmistatud tooted. Kohaletulnutele oli hea võimalus mekkida Eesti piimatööstuste, väikemeiereide ja mahetootjate toodangut – oli nii tuttavaid maitseid kui ka uudistooteid.

Pajumäe talu leti ees kohupiimatooteid mekkinud külastajaid jättis põnevat rohelist värvi piparmündimaitseline kohupiimakreem suhteliselt külmaks, samal ajal tühjenes sealsamas laual seisnud küüslaugumaitselise kohupiima karp silmanähtavalt.

Luke Farmimeierei pakkus koguni tuhajuustu. Täpsemalt oli tegemist Brie tüüpi hallitusjuustuga, millele on lisatud tammetuhka. «Tuha lisamine teeb muidu pikantse juustu maitse mahedamaks, veidi magusamaks. Tuhk, mis juustu hulka segatakse, on spetsiaalselt Inglismaalt tellitud,» selgitas müügiesindaja Vaido Mähar.

Peale selle sai laupäeval Imaveres valmistada jäätist ja selgus ka parim piimatoode. Tiitel läks Kareda vallas tegutsevale Kalamatsi meiereile soolvees toorjuustu eest.

Lisaks kitsejuustust toorjuustudele pakkus Kalamatsi meierei piimapäeval uudistoodangut – magusaid toorjuustudesserte.

Eesti kutsehariduskoolide toitlustuserialade õpilaste mõõduvõtus osutus parimaks Olustvere teenindus- ja maamajanduskool, mille esindusvõistkond valmistas sinihallitusjuustu-hapuoblika parfee kreeka pähklitega.

Traditsioonilisel tähtsate isikute võiteo lõpptoodang – või pandi oksjonile ja piimandusmuuseumi giid-pedagoog Tiina Lippanti ütlust mööda läksid need kaubaks lõpphinnaga 11–20 eurot.

Päeva lõpetas ETV meelelahutussarja «Lauluga maale» avalik salvestus.

Merit Männi, Järva Teataja

2012-06-05T10:00:00+00:00 Teisipäev, 5. juuni, 2012|Uudised|