Avaldatud: 10. september 2025Kategooriad: Toiduainete tootmine, Turundus, UudisedSildid: , ,

Allikas: maainfo.ee 2.09.2025 Eesti toidu kuu 2025: maitsete pidu meie kodumaal

Septembrikuu on eriline aeg – juba üheteistkümnendat aastat järjest tähistatakse septembris Eesti toidu kuud.

See on aeg, mil meie aedades, põldudel ja metsades on saak kõige rikkalikum. Sel aastal on seljad kokku pannud sündmuste korraldajad, toidukohad ning kaubandusketid üle Eesti, et näidata tuge kodumaisele tootjale ning anda tarbijale väärtuslik signaal: kohalik toit on väärtus, mille hoidmine on meie kõigi kätes.

„Eriti tore oleks see, kui restoranis saadud toiduelamus inspireeriks külastajat sedavõrd, et ta neid toite ka kodus äsja laadalt soetatud toorainetega järele prooviks. Või see, kui toidukuul osaleja leiaks endale tootja, kelle käest ka edaspidi talvevarusid soetada ning seeläbi kohalikku toidutootmist toetada,“ sõnas Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toidu müügiedendamise valdkonna juht Kerli Nõges.

Mis toimub Eesti toidu kuu raames?

Ligi 40 põnevat sündmust üle Eesti – laadad ja festivalid, töötoad ja seminarid, kohvikutepäevad ja näitused. Koos pere ja sõpradega on võimalus külastada juba hästi teada suursündmusi või võtta osa uutest algatustest, et nautida kodumaist toitu, tutvuda kohalike tootjatega, avastada eri paikkondade toidutraditsioone ning täiendada talvevarusid värske ja kvaliteetse kodumaise toiduga. Valik on lai ja mitmekesine ning midagi toimub kõikjal Eestimaal.
Tutvu sündmustega eestitoit.ee

Üle 30 restorani ja kohviku pakub Eesti toidukuu erimenüüd, kus kasutatakse hooajalist ja värsket kohalikku toorainet. Peakokad on pannud kokku kõige värskemad ja hooajalisemad menüüpakkumised, mis viivad tõelisele kodumaisete maitsete rännakule. Leia Eesti toidu kuu menüüpakkumised eestitoit.ee

Kaubandusketid nagu Coop, Prisma, Rimi ja Selver toovad oma riiulitel esile Eesti tooteid ja hooajalisi maiuspalasid.  See on suurepärane võimalus toetada kohalikke tootjaid, teha teadlikke ostuvalikuid ning nautida kvaliteetset ja värsket Eesti toitu oma igapäevasel toidulaual.

Tallinna hotellides võib hommikusöögilaual näha selgelt märgitud kodumaiseid roogasid nagu must leib taluvõiga, marjamoosid ja kama keefiri või värskete marjadega.
Projekti veab Visit Tallinn ning lisainfot leiab kodulehelt visittallinn.ee

Sündmused kestavad 1.–30. septembrini, nii et terve kuu on aega avastada oma kodumaa maitseid!

Eesti toidu kuu programm kuupäevaega

Miks Eesti toidu kuu on oluline?

Eesti toidu kuu aitab hoida meie tootjaid, sest iga ost ja osalemine toetab otseselt kohalikku majandust ning tugevdab toidujulgeolekut. See on riiklik algatus, mis on aastate jooksul pälvinud palju tähelepanu ja tunnustust. Samal ajal kutsub see sind kaasa mõtlema ja maitset avastama – üritustel on võimalus kohtuda tootjatega, proovida uusi toite ja muuta oma igapäevane toidulaud teadlikumaks.

Kuidas saad osaleda?

  • Mine üritusele või laatadele, kus saab kohalikke maitseid uudistada ja tutvuda.
  • Naudi erimenüüd restoranis või kohvikus, mis on loodud spetsiaalselt Eesti toidu kuu raames.
  • Osta kauplusest eripakkumisel olevat kodumaist toodet – toetad sellega kohalikku majandust ja maitset.
  • Proovi hommikusööke hotellis, kus menüüs on armastatud Eesti toidud – näiteks kama või must leib.
  • Avasta Eesti toidu kuu sündmused ja eripakkumised programmi vaadates veebilehel eestitoit.ee
  • Head avastamist ja maitsvaid hetki! Toit, mis kasvab Eestis, väärib tähelepanu ja rõõmsaid ühiseid hetki laua taga.

 

Tippkokk Peeter Pihel: toiduraiskamise probleemi lahendab toiduga suhestumine

Nullkulu kontseptsioon põhineb lihtsal arusaamal – kasutada toidu valmistamisel kõiki tooraineid täismääral ehk jäägitult, sest toidu koht ei ole prügikastis. Nagu Peeter Pihel ise on veendunud, saab igast toormest „seitset nahka koorida“! Siit leiad häid nippe, kuidas nullkulu põhimõtteid oma koduköögis järgida. Inspiratsiooniks piilu ka Peeter Piheli inspireerivat 0-kulu nädalamenüüd kogu perele.

Kas teadsid, et:

💡 Köögi- ja juurvilju ei pea alati koorima – kogu kasulik kraam ja maitse peitub just koore all. Kui siiski koorid, ära koori prügikasti viska, sest koortest saab keeta mõnusa puljongi.

💡 Kui leiba ei jõua ära süüa, pane viilud julgelt sügavkülma – saad röstris neist hiljem krõmpsud ampsud valmistada.

💡 Üle küpsenud banaanist valmista tervislikud jääkommid lastele – tee banaanist smuuti, vala see jääkuubikute vormi ja pista sügavkülma.

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/