Avaldatud: 30. august 2023Kategooriad: Aiandus, UudisedSildid: , ,

Esmalt avaldatud: Novator.err.ee
Allikas: “Terevisioon”. Küsis: Katrin Viirpalu. Toimetaja: Airika Harrik

Kes muretseb, et tema tomatid ei lähe piisavalt punaseks, võiks korjatud vilja asetada küpse banaani lähedusse, soovitab Maaelu Teadmuskeskuse teadur Ingrid Bender. Siiski soovitab ta korjata viljad ära võimalikult hilja, sest taimelt nopitud tomat on järelküpsenust alati maitsvam.

“Tomatid, nagu kõik viljad, muudavad küpsedes oma olekut,” ütles Bender saates “Terevisioon”. Erinevalt kurgist väljendub tomati küpsemine just muutunud värvis.

Tomati punaseks või kollaseks mineku taga on teaduri sõnul keerulised biokeemilised protsessid. Põhiliselt annab taime küpsusest aimu aga aine nimega etüleen. “Seda eraldub taimest tema sünnist surmani. Kõige intensiivsemalt hakkab seda eralduma just küpsevates ja täiesti küpsetes viljades,” kirjeldas Bender.

Etüleenist on tema sõnul abi toorevõitu vilja järelküpsemisel. “Kui paneme mingile vähem küpsele viljale kõrvale küpse vilja, siis väga küpsest viljast eralduv etüleen aitab ka teist vilja kaasa – kiirendab tema küpsemist,” seletas teadur. Eriti ohtalt eritab küpsest peast etüleeni banaan, mistap tasub toores tomat asetada kõrvuti just banaaniga.

Vaata Terevisiooni saatelõiku: Tomati teeb punaseks...

Soojust ja veelkord soojust

Kui tomat on üldiselt saavutanud küpse värvi, ent varre kinnituskoha ümber on endiselt rohekas võru, viitab see Ingrid Benderi sõnul küpsemise-aegsele veevaegusele: “Midagi on sellel taimel puudu olnud, et ta ei ole saanud piisavalt vilju varustada.” Kui viljale kord selline kõva ja rohekas võru on tekkinud, siis see teaduri sõnul enam ei muutu. “Siin ei aita ka küps banaan olukorda parandada,” märkis ta.

Üldjoontes võiks Benderi sõnul oodata praegu veel rohekate tomatide korjamisega öökülmadeni või septembri lõpuni. Parimal juhul õnnestub aednikul taimi kasvuhoones isegi esimestest öökülmadest säästa.

“Taimel valmiv vili on ikka kõige maitsvam. Kui me võtame ta rohelisest peast ära ja laseme järele küpseda, siis ka maitse natukene hakkab tagasi minema. Ta ei ole enam nii hea, kui taimel valminud vili,” põhjendas teadur.

Üks televaataja soovitas tomatite punaseks saamise nimel tomatitaime küljest kõik lehed ära noppida. Benderi hinnangul võib see nipp küll pisut aidata, kuid ära võiks korjata ainult alumistest ja juba küpsetest kobaratest madalamal paiknevaid lehti. “Soovitav on siiki jätta ülemised lehed alles. Siis need toidaksid neid rohelisi vilju, mis ei ole veel täiskasvanuks saanud, et nad kasvaksid suuremaks ja valmiksid paremini,” sõnas ta.

Teine televaataja soovitas punaste viljade nimel tomatitaimede kastmisest loobuda. Sedagi võib Benderi sõnul teha, ent alles siis, kui taime külge on jäänud päris viimased viljad. “On ikkagi oluline, et taim saaks piisavalt vett. Siis need toitained saaksid liikuda veega üles viljadesse,” põhjendas ta.

Põhiline tomatite punaseks minemist mõjutav tegur on teaduri sõnul soojus. Jahedal ja vihmasel suvel ei kipu viljad hästi küpsema. “Valgus on muidugi tomatitaime kasvamiseks oluline, aga just viljade küpsemise seisukohalt ei ole valgus nii oluline kui soojus,” võrdles Bender.

Eesti tomatisortide võrdlus. Foto Maaelu Teadmuskeskus

Vaata ka varasemaid tomati teemalisi postitusi Pikk.ee veebis:

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/