Türgi turg kinni: kuhu lihaveiseid müüa?

Türgi turg kinni: kuhu lihaveiseid müüa?

Heiki Raudla
Maaleht, 14.04.2013

Kuna Türki ei tasu enam lihaloomi müüa, otsib selle äriga tegelnud Mehmet Ali Kumru nüüd neile turgu Euroopas. Seal hinnatakse aga rohkem prantsuse tõuge kui neid, mida meil pakkuda on.

“Aastatel 2010 ja 2011 oli nii liha- kui tõuloomade järele Türgis suur nõudlus,” meenutab Mehmet Ali Kumru. Sel ajal oli Türgi turg avatud üksnes vähestele riikidele. Pärast turu täielikku avamist impordile alustas Türgi elusloomade importi mitmest riigist, sealhulgas USAst, Lõuna-Ameerikast, Austraaliast jm.

Türgi aretajad hakkasid eelistama Tšehhi, Prantsuse, Slovakkia ja Austria päritolu loomi, sest nendel riikidel oli pakkuda piisavas koguses šarolee, limusiini ja simmentali tõugu veiseid.

Kuna pakkumine suurenes, langes Türgis liha hind. See peatas läinud aastal tapapullide ekspordi mitmeks kuuks. Kokkuostetava liha hind langes rohkem kui 1,5 eurot rümba kilo kohta. Samas tõusis sööda hind.

Türgi riik rakendas ka meetmeid kohalike tootjate kaitseks: hinnatoetusi rümba kilo kohta, söödale, suurendas impordi tollimäärasid tapapullidele 40% ja nuumpullidele 15%.

Kumru tunnistab, et sellises olukorras on tapa- ja nuumpullide import Türki lõppenud, sest import ei suuda enam kohaliku toodanguga konkureerida.
 
Loe edasi täispikka artiklit Maalehest

 

2013-04-14T10:00:00+00:00Pühapäev, 14. aprill, 2013|Uudised|