Avaldatud: 28. märts 2022Kategooriad: Aiandus, Keskkond, TaimekasvatusSildid: , , ,
“The global bean project” logo

Üha enam inimesi teadvustab, et peame oma lihatarbimist oluliselt vähendama, seda just kliimamuutuste leevendamise, ülemaailmse toitumisalase õigluse, bioloogilise mitmekesisuse kaitse ja tervise parandamise tagamiseks.

The Global bean Project“ koondab võrgustikku kodanikuühiskonna, ettevõtted, teadus -ja haridusasutused ning avalik-õiguslikud institutsioonid, et edendada ja laiendada kaunviljade kasutamist ja kasvatamist erinevates valdkondades.

Eesmärgiks on suurendada ühiskonna teadmisi kaunviljade mitmekülgse keskkonna- ja tervisealase kasu kohta, tutvustades ube kui jätkusuutlikke ja tervislikke valguallikaid, mullaparandajaid ja agrobioloogilise mitmekesisuse esindajaid. Samuti soovitakse pakkuda läbi projekti tuge ja motivatsiooni tarbimisharjumuste, aiatööde ja hariduse alal.

Projekti käigus toimub mitmeid kohtumisi, kus jagatakse erinevaid näpunäiteid ja kogemusi kaunviljade kasvatamise ja kasutamise kohta.

Kaunviljade eelised

Kaunviljade kasvatamisel ja kasutamisel on suur eelis nii kliimamuutuste emissioonile, bioloogilise mitmekesisuse säilitamisele kui ka tervisele. Paljud uuringud kinnitavad, et kaunviljade rikkad dieedid võivad vähendada kolesteroolitaset [1].

Nõudlus taimepõhiste proteiinide järele on kõrgem kui kunagi varem. Kaunviljad on selleks suurepärased allikad olles samal ajal odavad. See teeb ka kaunviljadest hea asendaja lihale, panustades lisaks jätkusutlikusse põllumajandusse. [2]

Kaunviljad mitmekesistavad ka külvikorda ja parandavad mulla viljakust ning bioloogilist mitmekesisust. Kohalike kaunviljade kasvatamine vähendab mineraalse väetise kasutamist läbi lämmastiku sidumise võime.

Lämmastiku sidumine

Lämmastikusõlm kaunvilja juurte vahel. Allikas: pulsepod.globalpulses.com

Lämmastikku siduvad taimed ei võta ise lämmastikku õhust vaid saavad abi mügarbakterist (Rhizobium). Bakterid kasutavad õhust lämmastiku sidumiseks peremees taimedena kaunvilju, nagu herned ja oad. Bakterid muudavad selle taimedele kasutatavaks lämmastikühendeiks ja säilitavad selle taime juurtes. Juurtes tekib lämmastiku kogunemisel mügar, mida nimetatakse lämmastikusõlmeks. See on taimele kahjutu, kuid aiale väga kasulik. [3]

Kasvamise ajal eraldavad taimed mulda väga vähe lämmastikku, kuid taime lagunemise käigus vabaneb kogunenud lämmastik ja suureneb pinnase üldlämmastikusisaldus. Hiljem muutub lämmastik kättesaadavaks ka teiste taimede jaoks, keda mügarbakterid peremeestaimena ei kasuta.[3]

Kaunviljad näljahäda leevendamiseks

Aina suurenev populatsiooniga kasvab toidu nõudlus, mis suurendab vajadust toidu kasvatamisel kasutada väetisi. Kaunviljade kasvatamise ja kasutamisega see vajadus väheneb, mis teeb ka kaunviljadest hea asendaja lihale, kuna vajab vähem maad ja ressurssi kasvamiseks. Kaunviljad panustavad jätkusutlikusse põllumajandusse ning lisaks teevad head nii tervisele kui ka keskkonnale.

Projekti veebilehel on info projekti raames toimuvate igakuiste avalikkusele suunatud veebisündmuste kohta, kuhu on oodatud kuulama kõik, kes tunnevad huvi kaunviljade kasvatamise ja kasutamise vastu.

Registreeruda saab https://www.2000m2.eu/global-bean-project/

Jälgi projekti instagrami kontot, kust saad põnevat infot nii projekti kui ka erinevate kaunvilja sortide kohta.  Ülemaailmsel kaunviljade päeval, korraldati projekti raames esmakordselt “Bean Beauty Contest”, mille võitja valiti publikufotode hulgast.


[1] https://theconversation.com/green-beans-why-pulses-are-the-eco-friendly-option-for-feeding-and-saving-the-world-64014
[2] https://researchoutreach.org/articles/common-beans-sustainable-inexpensive-super-food-fight-cvd/
[3] https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/nitrogen-nodules-and-nitrogen-fixing-plants.htm

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/