Avaldatud: 12. august 2013Kategooriad: Uudised

Silja Lättemäe
Maaleht, 12.08.2013

Endel Leius kasvatab Osula külas Palvemaja talus umbes tuhat küülikut aastas ja müüb küülikuliha suitsutatult ning konservidena laatadel ja taluturgudel.

"Ostsin 1980. aastatel kolhoosilt kunagise palvela hoone, mis oli kokku kukkumas ja ümberringi oli ainult võsa," selgitab Endel Leius, miks talu nimeks sai Palvemaja.

Nüüd on Tea ja Endel Leius aastakümnetega rajanud siia eeskujuliku talumajapidamise, maja on korda tehtud ja taluhoone üks osa välja ehitatud küülikunahast toodete müügiks. Müügipunktis on otsekui näitusel rivis küülikunahast kotid, muhvid, vestid, papud ja mänguasjad, mida osavate näppudega perenaine on valmistanud.

"Kasvatame aastas umbes tuhat küülikut. Töötame abikaasa Teaga kahekesi, vajaduse korral käib tütar perega abiks," räägib peremees.

Taluõue on ehitatud nüüdisaegsete seadmetega väliköök, kus saab valmistada küülikulihast toite.

Otse värava kõrval on aga rivis mitu näidispuuri, kus eri tõugu pikakõrvalised karvapallid on kõigile vaatamiseks välja pandud, sest tõufarmi võõraid ei lasta. Nimelt pakub Palvemaja talu ka turismiteenust. Siia tallu tulevad kooli- ja lasteaialapsed küülikuid uudistama.

Üle kümne aasta küülikukasvatust

"Kasvatame küülikuid 2000. aastast peale. See pole lihtne töö, enne tuli selgeks teha nii küülikukasvatuse põhitõed kui ka tõud," selgitab peremees. Koos perenaise Teaga õppisid nad koolitustel lihakäitlemist ja töötlemist, tapahügieeni ja loomade algtöötlemist, sest eesmärk oli rajada tallu ka oma tapamaja.

Loe edasi täispikka artiklit Maalehest

 

Viimased uudised

Arhiiv

Pikk.ee uudiskirjaga liitumine.

Isikuandmeid töötleme vastavalt Isikuandmete töötlemise põhimõtetele

Täpsem liitumisvorm on leitav https://www.pikk.ee/liitu-uudiskirjaga/